Милена Сиракова, директор на БЧК – Варна: С програмата „Топъл обяд“ целим да предотвратим отпадането на деца в риск от учебния процес

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Милена Сиракова директор на областното ръководство на Българския Червен кръст, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Госпожо Сиракова, в началото на седмицата във Варна беше даден старт на Проекта на Българския Червен кръст „Топъл обяд“ за деца в неравностойно положение. Миналата година бяха подпомогнати 50 ученици от ОУ „Христо Ботев“ в квартал „Аспарухово“. Сега към кого е насочен Вашият проект?

Милена Сиракова: Тази година отново оставаме във Варна. След направено проучване за това къде може да сме най-полезни и избрахме да сме в ОУ „Св. Иван Рилски“. В продължение на 75 учебни дни ще храним 75 деца, които са от семейства с различни социални проблеми. Децата са подбрани от комисия в училището, съгласувано с Дирекция „Социално подпомагане“. Така че, наистина сме подбрали деца, които включвайки в програмата, да можем да подпомогнем семействата им през зимния период, когато винаги е по-трудно човек да посрещне ежедневните си необходимости. А едно от основните ни изисквания е тези деца, за да бъдат включени в нашата програма, да трябва задължително да посещават училище. Т.е. целта е хем да подпомогнем семействата, да подпомогнем и децата, които да получават пълноценна храна. Също да предотвратим отпадането им от учебния процес.

Фокус: Избраното от Вас училище е в такъв район, в който има много многодетни семейства от малцинствата. В известната на всички махала „Максуда“ бяха съборени и доста опасни и незаконни къщи, предполагам това също има значение?

Милена Сиракова: Това също има значение, да, защото по този начин се увеличава рискът тези семейства да се пръснат и децата да изпаднат от училище. Това беше един от критериите, които бяха важни за нас, когато избирахме кое учебно заведение да подпомогнем.

Фокус: И тази година заделените средства са малко над 14 000 лева. Какъв е източникът на средствата?

Милена Сиракова: Програмата е в рамките на партньорската мрежа на благотворителност на БЧК и средствата са изцяло събрани от дарения, корпоративни и отделни индивидуални дарения. Сто процента от тях отиват за осигуряване на топлата храна.

Фокус: А какво друго включва проектът, освен, че ще се осигурява топла храна на избраните деца? Всяка година има и други дейности, които съпътстват програмата.

Милена Сиракова: Да, децата ще минат и обучения от нашите доброволци на младежката организация как могат да оказват първа помощ. А напролет сме предвидили и едно обучение по водноспасителен минимум да ги научим на основните правила за безопасност преди летния сезон, защото все пак сме град на море. Лятото всеки обича да ходи на плаж и да знаят как това да се случва безопасно.

Диана СТОЕВА