Милена Сиракова, БЧК – Варна: През ноември нашите доброволци популяризират кампанията Да! За живот!

снимка: pixabay.com

Директорът на Българския Червен кръст във Варна Милена Сиракова, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Госпожо Сиракова, каква помощ оказва БЧК във Варна на хората без дом и тези с ниски доходи през зимните месеци?

Милена Сиракова: През зимните месеци, ние традиционно разработваме проекти и специални целеви кампании, насочени към хората в уязвимо положение, защото през зимата разходите са повече и на семействата им е по-трудно да се справят с ежедневните предизвикателства. Като, най-уязвима група хора са тези, които са останали без дом. И тази година, проектът, който сме разработили ще осигурява в продължение на два месеца за 12 души, всеки ден топъл обяд. Това са лица, идентифицирани като нуждаещи се, без дом, насочени към Общинския приют от Червения кръст. Ние им осигуряваме топъл обяд. Освен това на 30 лица сме осигурили хигиенни пакети с базови материали. Предвидили сме средства за лекарства, за да подпомогнем лечението на някои от тях.

Фокус: През ноември БЧК реализира кампанията Да! За живот!, как варненската структура ще се включи в нея?

Милена Сиракова: Кампанията е на Министерството на здравеопазването и Българският Червен кръст е официален партньор. Целта й е да се подкрепи донорството и трансплантацията. По време на кампанията ще се раздават донорски карти и информационни материали. Наши доброволци от младежката организация ще правят това, като разясняват на хората какво е донорство, как с този напълно безвъзмезден акт на даряване на орган могат да бъдат спасени животи. Донорската карта няма правна стойност. Тя е по-скоро един символ на това, че човек има нагласа да дари своите органи.  Тя е повод да поговори с близките си за това, защото при евентуална мозъчна смърт, все пак семейството взема крайното решение. Тази карта няма правна стойност, тя не може да даде позволение за дарение. Това го правят близките. Но е повод да обърнем общественото внимание към този проблем, който за съжаление е част от нашето ежедневие, случват се тези неща. Но пък по този начин може да се даде шанс на други хора да живеят и това цели кампанията – да обърнем общественото внимание към този проблем, да насърчим хората да говорят в семействата си за донорство на органи и при потенциални донорски ситуации, решенията на близките да са в посока да могат да подпомогнат живота на други.

Фокус: Къде и кога ще се раздават тези донорски карти ?

Милена Сиракова: Във Варна, специална информационна кампания ще бъде проведена на 29-ти ноември от 15 часа в един от търговските центрове в града. Там, освен, че ще раздават донорски карти, нашите доброволци ще направят и демонстрация как се оказва първа долекарска помощ. Иначе, всеки, който проявява интерес, може да дойде в сградата на БЧК на ул. „Братя Шкорпил“ № 3, ще му предоставим карта, ще му разкажем за кампанията, ще му предоставим информация за донорството и трансплантация на органите.

Фокус: През изминалата седмица във Варна се проведе кампания, посветена на бежанците, разяснете малко повече.

Милена Сиракова: Да това по-скоро беше обучение. То беше проведено съвместно с Бежанско-мигрантската служба на БЧК и със специалисти към Комисариата за бежанците към ООН. Целта беше да се съберат институции, които имат отношение към работата с бежанци, към хората, получили хуманитарна закрила. Това са тези, които вече имат съответното решение, имат документи и живеят на свободни адреси. Има такива семейства във Варна. Те се нуждаят от допълнителна помощ, за да могат да се ориентират какви права имат, какви задължения, например  – как да се регистрират в бюрото по труда. Целта беше да се повиши информацията за това какви права, какви културни особености имат бежанците, за да ги опознаем по-добре, да разберем, че не са по-различни. Да разберем тяхната култура, поведение и да се познаваме помежду си, за да може при решаване на конкретен казус, самите институции в бърза координация да могат да решават проблемите.

Фокус: Колко такива семейства има във Варна?

Милена Сиракова: Има няколко семейства от Сирия. Специално в БЧК работим с едно конкретно семейство, защото те са потърсили помощ от нас. Помагаме им да могат да получат професионална квалификация, да могат да се регистрират за търсене на работа. Това са хора, които искат да работят, искат да се реализират, да са пълноценни граждани. Общо взето се опитваме да им съдействаме.

Фокус: Какво споделят с Вас тези хора? Какъв е животът им тук, приети ли са от общността?

Милена Сиракова: Харесва им. Тук все пак живеят по-спокойно. Има арабска общност, която оказва подкрепа на новопристигналите семейства и като цяло успяват да се впишат. Децата се обучават във варненските училища. Това, че тук са защитени и е спокоен животът им харесва и искат да живеят в България.

Диана СТОЕВА