Милена Чолакова, РУО – Сливен: 1348 ученици, завършили седми клас,  са записани за новата учебна година след трето класиране в 60 паралелки в училищата в Сливенска област

1348 ученици, завършили седми клас,  са записани за новата учебна година след трето класиране в 60 паралелки в училищата в Сливенска област. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен началникът на Регионалното управление на образование Милена Чолакова.

В Сливен в профилираните и професионални учебни заведения паралелките ще бъдат 41. В Нова Загора паралелките тази година ще бъдат 10, в Твърдица – пет и четири в Котел.

„План – приемът за 2019/2020 учебна година е изпълнен на 80%“, заяви Милена Чолакова. Тя поясни, че през тази година се очаква обучение в 8 клас да започнат 59 ученици повече, отколкото през миналата.

Между 5 и 6 процента от учениците са избрали обучение в професионални гимнации.

Отново на 100% е приемът в средните училища „Хаджи Мина Пашов“ и „Пейо Яворов“, както и математическата гимнация „Добри Чинтулов“ и езиковата „Захарий Стоянов“. Почти на 90% е изпълнен предварително заявеният прием в гимнацията по механотехника и архитектура и строителство.

Успешен е приемът в училищата в Нова Загора, Котел и Твърдица.

Окончателните данни за приема след седми клас ще станат ясни на 10 септември, тогава ще е ясен и броят на първолаците в Сливенска област, посочи Милена Чолакова.

Людмила ЙОРГОВА