Милен Минков, приятел на загинал моторист във Варна: Българинът, за да икономиса 20 стотинки от бензин, прави нарушение и така може да погуби човешки живот

Милен Минков, приятел на загинал на 11-ти юни моторист във Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: В катастрофа на бул. „Сливница“ на 11-ти юни загина един млад човек. Вие, неговите приятели настоявате за вземане на спешни мерки след инцидента , какви са те?

Милен Минков: След случилото се, два млади живота са тотално объркани. Нашата идея е, че не само на това място има проблем. На много други места също се случват инциденти. И единственото, което от КАТ – Варна правят е да стоят и да събират парички. Това е нашето наблюдение.

Фокус: Всъщност частта от булеварда, в която няма заграждения и шофьоорите често правят нарушения, е между две бензиностанции, към входовете, на които нерядко се правят непозволени от закона маневри.

Милен Минков: Те са три бензиностанциите, има и два търговски центъра, от двете страни, освен това старите бараки на бившата Циркова площадка, след това и бившата Пирамида в посока центъра. Въпросът е, че самият булевард е направен така, че да предполага тези нарушения и хората да си мислят, че като е отворено могат да си завиват, без да се съобразяват. Аз не защитавам никого. И нашият приятел е карал с висока скорост. Но идеята е да се обезопаси, колкото може по-бързо. Това място е с най-голямо съсредоточаване на търговски обекти. И българинът, за да икономиса 20 стотинки от бензин, прави нарушение и така си заминава един човешки живот. Един млад човешки живот си е заминал безвъзвратно, физически, а друг – психически. До края на живота си едно 21-годишно момиче ще живее с това, че правейки нарушение, е убила човек. Ние не заставаме на страната на никого. Заставаме на страната на живота, на това, че КАТ – Варна знае, че това място е рисково и единственото, което правят е да събират парички като глоби.

Фокус: А направихте ли вече подписка с искане за обезопасяването на мястото, каквито инициативи имаше във Фейсбук?

Милен Минков: Физически подписка не сме започнали да правим. Идеята е да видим до колко време Общината ще се самосезира след публикациите в медиите. Започваме да броим кога ще сложат заграждения.

Фокус: Миналата година, след инцидента с балетиста Мартин Чикалов, се предприеха подобни срещи, отново имаше искания за обезопасяване на опасни участъци…

Милен Минков: Ние нямаме формулирани искания. Говорим за чист прагматизъм. Вижда се, че има проблем там и всеки един от хората, които работят на този булевард го казва, КАТ също знаят за нарушенията. Ами само по време на погребението, за пет минути пет човека обърнаха там. Ами ако по същото време някой минаваше от там – дали пешеходец, дали кола, засилена да гони зеления сигнал на светофара?

Фокус: Т.е. и самите хора в града не са си взели поука от този страшен инцидент?

Милен Минков: Явно нашето самосъзнание е такова. Българинът може да разбере само когато му бръкнат в джоба. Той трябва да бъде наказан и да се сложи оградка. И не става въпрос Общината да инвестира луди средства. Може да се сложат на това разстояние от около 500 – 600 метравременно дори от пластмасовите конуси, които са пълни с пясък .  Проблемът ще бъде решен за секунди. След това да си гласуват бюджет. Ние предлагаме решение, което да запази още животи. Но явно никой от Общината и КАТ няма желание да реши проблема. Станаха две седмици, откакто се случи инцидентът и никой не взема никакви мерки. Ние българите сме така, идва ни акъла, но след като се случи най-непоправимото. Решението на проблемите са камери, както в София за буслентите. И глоби. Може би съм малко краен, но лошото е, че винаги трябва да се случи нещо, за да реагираме. На такива възлови места КАТ трябва да наблюдават и да следят за нарушения, а не ние, след като загине някой близък, да пишем подписки, това е глупост.

Диана СТОЕВА