Милен Николов, РИМ-Бургас: 2017 беше много натоварена за музея

За свършеното през 2017 година Радио „Фокус“-Бургас разговаря с Милен Николов, директор на Регионалния исторически музей в града.

 

Фокус: Г-н Николов, каква бе годината за Регионалния исторически музей?

Милен Николов: 2017 беше много натоварена за Бургаския музей. Много работа се свърши по отношение на експозиционния аспект на нашите дейности. Основно там бяха съсредоточени нашите усилия. Успяхме да завършим обновяването на археологическата експозиция. Това беше една експозиция, която беше на повече от 30 години. Много беше остаряла, осветлението беше много лошо. Не беше обновяване през тези повече от 30 години и затова си поставихме за цел още преди две години за нейното обновяване и така зала по зала може да се каже, че през миналата година на 18 май отвори врати новата археологическа експозиция на Бургаския музей. Мисля, че това е един от най-големите успехи през 2017 година.  Разбира се, и другите наши задачи не останаха неизпълнени. Много фондова работа имаше. Приключи новата инвентаризация на Археологическия музей. Имаме и други задачи в това отношение, които ни очакват през 2018. Имаме и нови постъпления, които са както от разкопки, така и от дарения от частни лица. Напоследък много се обогати фондът. Разкопките също бяха доста успешни. Говоря за разкопките на Акве калиде и на крепостта Русокастро. Бяхме зарадвани от много нови открития, които скоро такива не са правени. Особено иконата от слонова кост, която излезе от Русокастро. Тя е изключително елитна находка, която се радва на интерес в световен план. Другото нещо, което продължаваме да работим, е смяната на експозицията на Природонаучния музей. Ремонтът завърши в началото на миналата година. Непрестанно работим по обновената експозиция. Има ново витрини, ново осветление, нови изненади ще има за посетителите. Правим всичко възможно първите два месеца на 2018 експозицията да бъде завършена и открита. Имаше и някакви забавяния от страна на фирми ,на доставчици. Бяхме много затруднени поради факта, че санира сграда отвън, а не отвътре, така че се стесниха помещенията. Наново кроихме витрини и правихме макети, но всичко мина и е готово. В момента редим експозициите. Постоянно правим изложби. Успяхме и през 2017 да спечелим грант от Министерството на културата и подготвяме голяма изложба за Нощта на музите през 2018. Такава изложба в България не е правена. От друга страна, се готвим за следващия туристически сезон. В момента се извършват преговори за гостуващи изложби, както и за изложбите, които ще бъдат в бургаските експозиции от началото на 2018. Нашата работа не спира, но съм удовлетворен от това, че много се работи и има резултати.

Фокус: Кои бяха най-ценните находки, които открихте през 2017 по време на археологическите проучвания?

Милен Николов: В Акве калиде продължават да излизат интересни печати от 11-12 век. Акве калиде се оказва един спа център не само през античността, през Римската и късно античната епоха, но и  през Средновековието. Близо 30 печата сме открили , които илюстрират, че едно голямо насищане на хора, които са посетили тези бани и то не какви да е хора, а най-висши представители на византийската аристокрация, които са идвали да балнео процедури. От друга страна, в Русокастро през 2017 бяхме богато възнаградени както по отношение на находки- най-вече с иконата от слонова кост, която е изключително рядък предмет. Освен това намерихме много други находки като монети, въоръжение от крепостта, които също са много ценни, но най-важното е, че продължаваме разкриването на укрепителната система, на оформлението на замъка. Пред нас излиза цялото разположение на един средновековен замък. Нещо изключително рядко за нашите земи.

Фокус: Каква е посещаемостта на музеите през 2017 година?

Милен Николов: До края на октомври месец сме правили статистика. Близо 10 % е по-голяма посещаемостта спрямо 2016. Свикнахме всяка година да качваме процентите между 15 и 25. За миналата година процентът ми изглежда малък, но като чувам какво се случва с другите музеи в страната, осъзнавам, че въобще не трябва да се оплакваме, а напротив, трябва да се радваме, защото наистина годината беше трудна откъм посещаемост. Не знам защо, но беше трудна. Трябва да се каже, че големите изложби, които направихме в Историческия, Етнографския се отплатиха. Все по-засилен е интересът към тези два музея, което изключително много ме радва.

Фокус: Бихте ли разкрили част от изложбите, които подготвяте за следващия туристически сезон?

Милен Николов:Мога да кажа само ,че това са изложби, които са продължение на нашата програма елитни изложби, т.е. за летния сезон това, което е възможно най-доброто за България, ще гледаме да го осигурим.

Мария РУСЕВА