Милко Пенчев, ПП АБВ – Добрич: Някои от предизборните обещания на партиите граничат с безумие

 

За основните моменти в предизборната платформа и какво се предвижда за развитието на Добрич и региона, Радио „Фокус” – Варна разговаря с Милко Пенчев, водач на кандидат депутатската листа на Коалиция „АБВ – Движение 21” за Осми МИР – Добрич

„Фокус”: Г-н Пенчев, как протича предизборната кампания за вас и отличава ли се тя се нещо за региона на Добрич?

Милко Пенчев: Кампанията за нас протича много добре. Смятам, че сме събрали нужния потенциал и енергия и смятам, че ще можем да постигнем резултатите, които сме си поставили като цел. Постоянно се облъчени от предизборни обещания, някои от които на моменти леко граничат дори с безумие и затова смятам, че нашите посения са най-точни и най-конкретни. Това, с което се гордеем е, че представителството, което ще имат добричките избиратели в лицето на нашата листа, която е съставени изцяло от добрички кандидати за народни представители и в мое лице като кандидат от Добрич е един гарант за успех, гарант за това, че техния глас ще може да бъде чут, гарант за това че всичко това, което хората имат като въпроси се поставят за разглеждане на местно ниво и избирайки кандидат за народен представител именно от региона, по този начин техния глас ще бъде чут.

„Фокус”: Вие споменахте за целите, която вашата коалиция си е поставила и в национален, пък и в регионален план. Какви конкретно са те, освен разбира се влизането в Парламента? Какво точно предвиждате за Добрич?

Милко Пенчев: Ние ще водим една нова, много, много сериозна битка за възраждането на Добрич. За последните няколко години видяхме, че в Добрич нищо не се случва, видяхме, че голяма част от младите хора напуснаха града, за което ние сме си направили равносметка и смятаме, че дори формата на изборите да е национален, приоритетите на Добрич трябва да бъдат на дневен ред. Тук е мястото да кажа може би, че всички народни представители, които ще бъдем избрани от област Добрич, не е важно да робуваме на партийни интереси, на послания и на популистки обещания, а по-скоро трябва да седнем на една маса, ако щете и под формата на някакъв друг формат за работа и да се търси вариант не да си прокарваме предизборните обещания, а да работим за нашия град и за единението на гражданите.

„Фокус”: Кои са на-големите проблеми на Добрич към момента, може би безработицата и инфраструктурата, а освен това, кои могат да бъдат решени?

Милко Пенчев: Не можем да кажем, че безработицата е проблем, по-скоро проблемът е демографският срив защото ние сме регион, в който доста хора са ангажирани сезонно в сферите на туризма и земеделието и липсата на хора и на кадри доведе до това работодателите да търсят служители от чужди държави – Молдова, Украйна и Русия. Трябва да се търси вариант тези хора да бъдат квалифицирани. Специално в земеделието трябва да бъдат ангажирани хора, които познават новите техники и новите съоръжения, които се използват в земеделското производство. Демографският срив доведе до това, че за последните няколко години професионалните училища в Добрич почти ги няма вече, а там където ги има, те са няколко – едно – две, трудно вегитират в тази сложна обстановка.

„Фокус”: В контекста на националната програма на вашата коалиция бяха заявени доста амбициозни цели, например справяне с демографската ситуация, 700 лв. минимална работна заплата в края на мандата. Това дали реално може да бъде постигнато ако например коалиция „АБВ – Движение 21“ няма самостоятелно правителство, а се наложи да бъдете част от коалиционно управление?

Милко Пенчев: Ние имаме опита от предния парламент, в който АБВ подкрепи едно правителство с ясната идея и визия, това което е обещало да бъде реализирано. Показателен е примера с действията на Ивайло Калфин, когато беше министър и когато се направи един анализ на свършеното и видяхме, че няма как да продължаваме да работим в този формат, АБВ напусна правителството. Това беше една подкрепа, която беше дадена под условие, о не за влизане в коалиция. След като тя изчерпа своя ресурс от действия, които можеха да бъдат реализирани се видя, че единствения ни вариант е да излезем в опозиция и да продължаваме да говорим за това, което е свършено или не е свършено, отколкото, стоейки в залата да подкрепяме нещо, за което няма визия и няма бъдеще.

Петко ПЕТКОВ