Милко Пенчев, ПП АБВ – Добрич: Предизборната кампания върви доста тихо засега, липсва дебат между партиите

Източник: ПП АБВ

 

За основните моменти в предизборната платформа и какво се предвижда за развитието на Добрич и региона, Радио „Фокус” – Варна разговаря с Милко Пенчев, водач на кандидат депутатската листа на Коалиция „АБВ – Движение 21” за Осми МИР – Добрич

„Фокус”: Г-н Пенчев, как започна предизборната кампания за вас и отличава ли се тя се нещо за региона на Добрич?

Милко Пенчев: Предизборната кампания не само при нас, а навсякъде върви доста тихо засега. Въпреки това ние си имаме структури и организации по места, с които си работим в цялата област. Липсват дебати, липсват представяния на позиции, никой не застава в открит дебат с друг опонент за да каже как ще реализира това, което обещава.

„Фокус”: На какво се дължи това според вас?

Милко Пенчев: Дано да не е заради някакъв предизвестен изход на тези избори и поради тази причина да не се набляга на това говорене, което според мен е много важно. Изключително важно е да се говори и виждам, че тук няма предизборни обещания, а има повече критика за това кой какво е направил, когато е управлявал докато това по никакъв начин не е полезно за хората защото хората по този начин не получават ясна представа за това, което ще се случи през следващия период.

„Фокус”: Наскоро партия АБВ претърпя доста промени, оттеглиха се знакови личности, включително и Георги Първанов. Имате нов председател, млад и амбициозен човек. В същото време подписахте и предизборно споразумение с Движение 21. Това по какъв начин ще помогне ПП АБВ да рестартира начина си на поведение в българското политическо пространство, пък и да бъде разпозната от левия избирател като алтернатива на БСП? Предполагам, че това ви е основната цел.

Милко Пенчев: Да, естествено. За разлика от дясното пространство, където аз вече не знам колко са формациите и партиите. В лявото пространство сме само ние и БСП. По отношение на промяната. Тук се отговаря по два различни начина, не само от мен. Нас ни оприличават като партията на Георги Първанов. Вярно е, че сме лидерска партия, но въпреки, че носим неговия ореол, който все още витае, определено промяната, която я желаехме показа, че хората в лявото пространство търсят наистина истинската алтернатива и след извършената промяна и излизането на Георги Първанов, на Румен Петков, няма отстъпление от редиците на партията, няма напуснали членове, напротив, дори имаме и нови симпатизанти. Специално за нас, за Добрич, това е още по-добре защото новия председател е с добруджански корени. майка му е от Добрич и се чувстваме задължени да покажем присъствие на духа след като Георги Първанов е напуснал. Специално за мен тази промяна беше дори малко закъсняла.

„Фокус”: Според вас кои са основните проблеми на Добрич, на региона и вие какви алтернативи предлагате за тяхното решаване? Ако станете народен представител за какво ще работите в Парламента?

Милко Пенчев: Ако разсъждаваме точно от това, което ме питате, на първо място малко са партиите, или ако не греша сме само ние и още една партия, които издигнаха кандидат и то водач на листата за народни представители, човек който е от мястото, от където иска да бъде избран. В Добрич ние се гордеем, че местната организация и националното ръководство на ПП АБВ успя да ми повярва и да изберат точно мен. Първата партия, в която членувам това е АБВ ши за първи път участвам в парламентарни избори и то като водач на листа. може би наслоеното у хората чувства за спускане на „парашутисти“ от София, за който трябва да гласуват, а това, което искат като въпроси, които да бъдат решавани, ние ще намерим начин те да стигнат до правилното място и да бъдат решени. Да, но хората не са съгласни с това, не са получили отговор. Принципа да ходим от партия в партия също е много актуален. Добрич е пример за много такива народни представители, които преминаха през много политически формирования. тук е важно да се отбележи, че избирайки човек от региона, от който е издигната кандидатурата му, той тогава познава и проблемите на хората, той е по-близко до тях. Специално за Добрич – туризма и земеделието. Два основни въпроса. Аз имам лек плюс от това, че предния народен представител, избран от нашия регион проф. Иван Станков, той е известна личност, е един много добър специалист в сферата на животновъдството и на земеделието, който за последните две години изготви един много сериозен труд, почти с академична стойност. Това е новата концепция за развитие на селското стопанство. И тази концепция за развитие на селското стопанство не е плод на негово виждане, а е анализ, който е направен след много разговори и контакти със земеделци и хора, които се занимават с животновъдство. Това дава един друг прочит на цялата концепция. Не да се прави на парче или поетапно. Най-важното за народните представители от региона на Добрич, независимо дали ще бъда избран аз ли и някой друг, е да се знае, че това, което е направено до момента не трябва в никакъв случай де се зачерква и да се започва всичко отначало и да се мислят нови правила, а трябва просто да се надгражда. Има много позитивни работи, които са направени затова трябва внимателен прочит и анализ на това, което е направено, а не да се отрича с твърдо не, това не е добре, започваме да мислим наново.

„Фокус”: Ясно е, че следващото правителство, независимо от резултатите на изборите ще бъде коалиционно. Кои са вариантите за коалиционни партньори за ПП АБВ и кои партии изключвате като коалиционни партньори?

Милко Пенчев: Аз еднозначно не мога да взимам решения, нито бих искал да натрапвам мое мнение. Първо трябва да се види каква е нагласата на хората. в АБВ вече имаме една много добра позитивна практика, голяма част от решенията се взимат чрез допитване на членовете и симпатизантите. Такава форма на контакт има и на сайта на ПП АБВ, откъдето чрез он лайн гласуване ние си изразихме вота подкрепяме ли сключването на споразумение за участие в коалиция на тези избори с Движение 21. Така е било и преди. Както казах ние в лявото пространство не сме 6 – 7 формации за да търсим с коя от всичките тези да участваме. Имаме и много лошия и горчив опит от подкрепа на дясно центристко правителство, визирам подкрепата за правителството на Бойко Борисов две, в което бяхме с вицепремиер Ивайло Калфин и с няколко зам. министъра. Това не даде възможност да се откроим като формация, която да дава предложения за разумни решения. Стартира някаква реформа от Министерство на социалната политика, където министър беше Ивайло Калфин, която до сега все още не е намерила критика, но АБВ се обезличи, когато участва в такова правителство.

Петко ПЕТКОВ