Министърът в оставка Теменужка Петкова: 607 населените места в страната са без електрозахранване, заради усложнената метеорологична обстановка

Теменужка Петкова

607 са населените места в цялата страна без електрозахранване, в резултат на усложнената метеорологична обстановка. Това каза за <b>Радио „Фокус“</b> министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова във връзка с усложнената метеорологична обстановка.

По думите ѝ 675 екипа общо работят за отстраняване на тези проблеми. Министър Петкова отбеляза, че на територията на община Шумен 74 са населените места без електрозахранване, в Разград – 71, а Силистра – 75 са населените места без електричество.

„Екипите и на трите електроразпределителни дружества  работят на място. Техниката е там. Електроенергийният системен оператор също е в готовност да реагира веднага. Предприели сме всички необходими мерки, българските граждани трябва да са спокойни и сигурни, работи се. Поетапно ще се възстанови захранването във всички населени места“, заяви тя. По думите ѝ картината е много динамична. „Тя се променя непрекъснато имаме готовност да информираме българските граждани за ситуацията на всеки един етап“, допълни Петкова.

Топлоелектрическите централи работят в нормален режим, добави министър Теменужка Петкова. По думите ѝ за сигурността на енергийната система е осигурен студен резерв от 6 енергийни предприятия. Топлофикациите също работят в нормален режим, обясни министър Петкова и допълни, че ниските температури не представляват опасност за АЕЦ „Козлодуй“.