Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и македонският му колега Оливер Спасовски проведоха работна срещна на ГКПП „Станке Лисичково“

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Благоевград. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и македонският му колега Оливер Спасовски проведоха работна срещна на ГКПП „Станке Лисичково“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Двамата обсъдиха важни теми и проблеми, свързани с борбата с корупцията в Република България и в Република Северна Македония. Те присъстваха и на поредния етап от проекта на Дирекция „Вътрешна сигурност“ под надслов „Остани чист, кажи НЕ на корупцията“. Той се реализира в партньорство между Република България, Република Северна Македония, Република Гърция, Република Сърбия и Република Румъния, а целта му е пресичане на корупционно поведение, информиране на гражданите за техните права, начини за реакция и повишаване на доверието у гражданите към дейността на държавните структури.
Министър Младен Маринов заяви, че в последния доклад на Европейската комисия за наблюдението на правосъдната ни система и борбата с корупцията, както и в предишните е било посочено, че България се развива в правилната посока. „Така, че бъдещето на Република Северна Македония в Европейският съюз (ЕС) е в тази посока и с подобни инициативи правим крачка напред“, каза още Младен Маринов. Той коментира, че взаимодействието между дирекциите в двете страни, които се борят с корупцията, е много добро, затова изрази увереността си, че заедно ще успеят да се справят с този проблем.
От своя страна министър Оливер Спасовски потвърди думите на българският си колега, като отбеляза, че членството на Северна Македония в Европейския съюз е свързано с изграждането на стандарти в държавните системи. „Ако нашите предци са имали борба за създаване на държава, за свобода, то нашата борба днес е друга и тя е против корупцията“, подчерта Спасовски.
Министър Младен Маринов и министър Оливер Спасовски разговаряха и с водачи на моторни превозни средства, които преминаваха през пункта, както от българска, така и от македонска страна. На същите раздава и рекламни материали на проекта „Остани чист, кажи НЕ на корупцията“, сред които бутилки с минерална вода, листовки, гумени гривни и детски играчки, наподобяващи полицейски автомобили.
Македонският министър на вътрешните работи подари на своя български колега значка, като знак на приятелство между двете страни.
От българска страна на събитието присъстваха: началникът на политическия кабинет на вътрешния министър Михаил Златанов, директорът на ГД „Гранична полиция“ гл. комисар Светлан Кичиков, ст. комисар Дойчин Дойчинов, директор на ОДМВР – Благоевград, комисар Васил Митов, началник на Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Кюстендил, както и Румен Ганев, директор на Дирекция „Вътрешна сигурност“.
Ливия НИНОВА