Министърът на земеделието Десислава Танева: Подготвят се различни нормативни изменения в защита на пчеларския сектор за по-високо подпомагане

Пловдив. Плащанията на земеделците вървят по график, съобщи пред журналисти в Пловдив  министърът на земеделието Десислава Танева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „Очаква се плащанията да приключат на 20 декември, като до 16 декември ще се плаща по схемата за единно плащане на площ, а на 20-ти – по схемата за необлагодетелстваните райони“, каза още Танева.

Министър Десислава Танева коментира и пазарната ситуация за пчеларите, като я определи като трудна. „Но това, което ние направихме тази година е да предоставим с 20% по-висок бюджет по деминимис и подпомагаме компесаторните мерки за биологичното направление“, каза Танева. Тя добави, че се подготвят и различни нормативни изменения в защита на пчеларския сектор за по-високо подпомагане, с по-широк обхват от мерки. „Предстои да защитаваме подобни политики и в хода на дебата за новата Обща селскостопанска политика, което е предизвикателство пред нас“, каза земеделският министър. По думите, има надежди, в аспекта на обявената зелена сделка и размера на бюджета за това, и ние в България да намерим допълнителни мерки за подкрепа.

Земеделският министър съобщи още, че има предложение за намаление на средствата за Програмата за развитие на селските райони, но у нас са намерили решение за нова демаркация, която би позволила да се запази интензитета на финансовите средства спрямо населението.

По така наречената зелена сделка се очаква до 2050 година Европа да стане първият климатично неутрален континент, с нулеви въглеводородни емисии. По думите на Десислава Танева това е предизвикателство и пред нас за това как да произвеждаме и живеем в една чиста околна среда, която щади здравето ни. „Надяваме се и науката да ни помогне за това“, отбеляза Танева.

Десислава Танева присъства на церемонията по дипломирането на 590 абсолвенти на Аграрния университет. Сред завършващите са и шестима студенти от Южноафриканската република.

Земеделският министър благодари на експертите от Селскостопанския университет за работата им по SWOT анализа за околната среда и климата, с който България представя своите приоритети в Общата селскостопанска политика.

Цветана ТОНЧЕВА