Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще даде брифинг относно жалбата на украинска държавна фирма, блокирала поръчка за ремонт на изтребителите ни МиГ-29

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще даде брифинг относно жалбата на украинска държавна фирма, блокирала поръчка за ремонт на изтребителите ни МиГ-29 в сградата на Министерството на отбраната. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Вчера, 19 декември, украинската държавна компания „Укроборонпром“ от холдинг „Украинмаш“ в внесла жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу решение №129 на Министерството на отбраната от 6 декември 2017 г. за поддръжка на бойните самолети МиГ-29.
Съгласно това решение се е осигурявала поддръжката на 15 изтребители МиГ-29 за срок от 4 г., срещу сума 82 млн. лв. Министерството на отбраната е избрало процедура на пряко договаряне с РСК „МиГ“, защото руското дружество единствено притежава лиценз, произвежда оригинални резервни части и разполага със способности да ремонтира и удължава експлоатацията на изтребителите МиГ-29.
В резултат на жалбата на украинската държавна компания и блокираната процедура на практика се прекъсва поддръжката на бойната ни авиация. Предвидените средства се връщат в държавния бюджет като ще бъдат необходими минимум 3 – 4 месеца за осигуряване на нови средства за ремонт и поддръжка на българските бойни самолети. Жалбата е внесена без платена такса, което подсказва, че единствената цел е блокиране на процедурата.
Междувременно в 09.00 часа днес, 20 декември, е депозирано писмо в Министерство на отбраната, с което МТГ „Делфин“ съобщава, че се оттегля от преговорите и подписването на договора за реализация на инвестиционен проект „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб“. Като основен мотив за оттегляне „Делфин“ сочи реално намалената с 20% стойност на проекта за инвестиционен разход заради въведения от 1 януари 2017 г. ДДС върху всички военни сделки. Още тогава е известно, че в резултат на това решение на Народното събрание сума от 820 млн. лв., реално се намалява със 164 млн. лв. Именно това решение беше и основната причина няколко чуждестранни компании, заявили интерес към проекта, да се оттеглят и да не участват в процедурата.