Министърът на туризма Николина Ангелкова и кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов откриха 16-то издание на Международното изложение „Културен туризъм“

Велико Търново. Министърът на туризма Николина Ангелкова и кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов откриха 16-то издание на Международното изложение „Културен туризъм“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново.  Министър Ангелкова подчерта, че именно културният туризъм е този вид туризъм, който ще подпомогне усилията на правителството, общините и хората от бранша, България да се превърне в целогодишна туристическа дестинация. Тя припомни, че през 2019 година правителството е поставило акцент на развитието на вътрешния туризъм. „Вярвам, че не само Велико Търново има много какво да покаже, но и малките населени места, които са малко познати за нас, могат да ни изненадат с прекрасната си култура и история, с великолепните си традиции и обичаи, които са съхранили през вековете, с минералните си извори, тъй като  България е на второ място в Европа, след Исландия с по богатство на тези природни ресурси. Вярваме, че заедно, промотирайки различните видове туризъм, ние можем и сме длъжни да покажем България пред всички като предпочитана туристическа дестинация“, посочи Ангелкова. Тя подчерта, че подобни форуми дават възможности  да се  обсъждат предизвикателствата в сектора, продуктите, които предлагат, да се  създават нови бизнес контакти и нови приятелства, с които се подпомогне развитието на туризма в България. Министърът на туризма подчерта, че само за миналата година приходите от туризъм в страната са 8,4 млрд. лева, което по думите и е факт благодарение на усилията на всички работещи в бранша.

По думите на инж. Даниел Панов международното туристическо изложение „Културен туризъм“ дава възможност на всяка една община да представи своя туристически продукт, да обогати познанията си за това, което се предлага на туристическия пазар и да създаде нови контакти. Той припомни, че тази година по ОП „Региони в растеж“ всяка една община може да кандидатства с проект за обновяване на национални паметници на културата и паметници от местно значение, както и за създаване на нови туристически продукти.  „Следващата година мотото на международно изложение“ Културен туризъм“ трябва да бъде „Обичаи, история, култура, традиции на българските общи“, защото именно тези продукти представят нашата българска идентичност. Ние ги съхраняваме и трябва да ги запазим за поколения напред“, посочи инж. Даниел Панов.

На откриването на изложението присъстваха посланиците на Азербайджан, Виетнам, Египет, Индонезия, Палестина, търговски представител на Руската федерация в България, областният управител проф. Любомира Попова, общественици, директори на институции и представители на местната власт.

Над 30 изложители от страната и чужбина участват в 16-то издание на Международното изложение „Културен туризъм“. На отделни щандове в Двореца на културата и спорта всекие дин  изложител е представил уникални исторически забележителности, атрактивни събития и познавателните пътувания. Посетителите на изложението могат да избират сред оферти за пролетни празници, летни почивки, СПА отдих и туристически забележителности, представени от над 30 общини от страната, сред които Русе, Свищов, Бургас, Троян, Горна Оряховица, Несебър, Смолян, Елена, Плевен, Девин, Вършец, Велинград и други. Историческите музеи от Разград, Клисура и Карлово привличат посетители с интересни тематични изложби и безценни реликви. Организаторите са подготвили занаятчийски работилници, както и такива за боядисване на великденски яйца.

Единственият специализиран форум за културен туризъм на Балканите се организира, по инициатива на Община Велико Търново, от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ със съдействието на Министерството на туризма на Република България.

Надежда КРЪСТЕВА