Министър Бисер Петков: След края на месец май ще продължим работа в посока преработка на Националната стратегия за детето

След края на месец май ще продължим работа в посока преработка на Националната стратегия за детето. Това каза пред журналисти в Министерски съвет министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Проектът за стратегията на детето в този ѝ вид, предложен за обществено обсъждане в началото от годината, е спрян. Това е разпореждането и на министър-председателя и то е изпълнено“, припомни Бисер Петков. Той отбеляза, че съществуването на актуална Национална стратегия за детето се изисква от Закона за закрила на детето. „След края на месец май, надявам се обстановката да бъде по-нормална, за нормален диалог, а не да бъде истерична, да можем да продължим работата в посока преработка на предложения проект на Национална стратегия на детето“, обясни министър Петков. „Беше предложено до края на май да се направят конкретни предложения, защото в момента повече са лозунгите. Една стратегия не може да съдържа в себе си лозунги“, изтъкна той. Според него в публичното пространство има доста спекулации и фалшиви новини, свързани с текстовете на стратегията. „Подчертавам, че протестите, които продължават да се генерират в социалните мрежи срещу тази стратегия, нямат основания“, добави той.
Министър Петков допълни, че за миналата година са били спрени месечни семейни помощи на 17 хил. , заради нередовно посещение на училище.