Министър Боил Банов: Интерактивното представяне на археологически обекти е част от социализацията и привлича туристи

custom_gallery
images not found

Министерството на културата планира проекти за иновации в археологическите и музейните експозиции в страната. Това каза пред журналисти министърът на културата Боил Банов, който посети най-стария солодобивен обект в Европа – Провадия-Солницата край Провадия, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Министърът подчерта, че вече не е достатъчно да се постави камък с табела, а е необходимо интерактивното представяне на археологически обекти, което е част от социализацията и привлича туристи. „Задължително трябва да започнем да работим по този начин – с холограми, визуализации. По цял свят така се работи. За специалистите това е изключително, но хората искат да го видят интерактивно, като холограма. По този начин друго е разбирането за нещата, това е част от социализацията. Важно е да има и път, и паркинг, и информационен център, но това не е достатъчно. Съвременният свят изисква човек да може да си го представи“, допълни министърът.

Боил Банов добави, че през следващата година, след отваряне на европейските програми, ще започнат дейностите по изграждане на Музей на подводната археология на остров Св. Кирик и Юлита край Созопол. „Целият остров ще бъде превърнат в Музей на подводната археология. Много малко неща могат да се вадят заради международните конвенции. По-скоро ще се показват по интерактивен начин. Има всякакви варианти, особено за нещата, които излизат до 100 метра, които могат да се разглеждат и на място“, отбеляза министърът.

По отношение на събитията, свързани с председателството на Съвета на ЕС, министър  Боил Банов подчерта, че има програма за 1,8 милиона лева. Срокът за подаване на идейни предложения е до 3 октомври.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА