Министър Валентин Радев: Силите на МВР ще подпомагат всячески туристическия сезон, ще бъдем безкомпромисни

София. Това не е някаква поредна акция, не е нещо извънредно, това е вече трета поредна такава инициатива. Ще бъдем безкомпромисни и силите на МВР ще подпомагат всячески туристическия сезон. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на вътрешните работи Валентин Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всички искаме да има повече туристи и приходи в държавата, които да разпределя правителството, за това правим и тези мерки. Тази е трета поредна. Първата инициатива на вицепремиера Валери Симеонов беше за по-лесното идване в страната и работа на българи, които са зад граница. Направихме го това. Хубаво е да се преборим с всички проблеми, но аз ще цитирам само един – този с шума“, коментира Радев. По думите му не само по морето, а навсякъде в държава това е бич. „Ще постъпим по правилата на закона. Има два центъра, които работят в Бургас и Варна и отговарят за цялото Черноморие. Те са съвместни, междуведомствени. Допълнително ще ги активизираме и от страна на МВР, ще пусна едно окръжно писмо да се действа всячески с особен акцент върху шума, който тормози всички“, допълни силовият министър.
Вицепремиерът Валери Симеонов допълни, че към неговия кабинет ще има обявен национален телефон за сигнали, свързани със завишени нива на шума. „Ще се приемат и официални и анонимни сигнали“, добави той.
Зам.-министърът на здравеопазването ген. Николай Петров посочи, че срещата е била изключително полезна в посока на комуникацията, комплексността и изчерпателността на отговорните органи в държавата за това да се осигурят правата на всички български и чужди граждани, които ще посетят Черноморието. „Става дума за милиони хора, които имат право да дишат чист въздух, да пият чиста вода, да почиват, да консумират нерискова храна. Всичко това, което касае услугата, за която са си платили, има много препратки към различни отговорни институции. Изключителен смисъл имаше провеждането на това дълго съвещание и излизането с документ, който синхронизира работата на всички отговорни, не само контролни, органи. Ние ще си свършим работата и се надявам в края на сезона да отчетем един добър резултат“, каза още ген Петров.
Люба АЛЕКСИЕВА