Министър Владислав Горанов: Директорът на НАП Галя Димитрова е изключително добър професионалист – имам й пълно доверие за всичко, освен за информационната сигурност

София. Директорът на НАП Галя Димитрова е изключително добър професионалист – имам й пълно доверие за всичко, освен за информационната сигурност. Това каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов за хакерската атака срещу НАП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Горанов посочи, че ще има разговор с изпълнителния директор на НАП. „Нека да установим защо и как се е стигнало до този пропуск. Иначе г-жа Димитрова не сте я виждали пред камери, тъй като е в платен годишен отпуск. Едва ли си изкарва добре. Изключително добър професиноалист, на когото имам доверие за всичко останало, освен за информационната сигурност“, каза още Горанов.
На въпрос дали е нормално да не е имало проверки в НАП, министърът обясни, че това не е нормално. „Тепърва ще установяваме какви точно са пропуските и на кого са. Това, което сме предприели веднага след установяването на изтичане на информацията е с целия наличен ресурс и експертиза, която имаме. В това число сме възложили на „Информационно обслужване“ да извърши одит на системата и анализ на здравината й, за да се предотврати поне за бъдеще този пропуск. Никой не е очаквал едно от новите приложение ще бъде толкова уязвимо“, посочи още министърът.