Министър Владислав Горанов: Срокът за прилагането на Наредбата за регистрациите на касовите апарати се отлага със 7 месеца за търговците, които използват системи за управление на продажбите

Срокът за прилагането на Наредбата за регистрациите на касовите апарати се отлага със 7 месеца за търговците, които използват системи за управление на продажбите. Това каза пред журналисти в Министерски съвет министърът на финансите Владислав Горанов след среща с представители на бизнеса, заради регистрациите на касовите апарати към НАП, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Имахме много ползотворен диалог с представителите на Българската стопанска камара, предначертахме комуникационен модел, по какъв начин ще продължи работата по окончателното имплементиране на наредбата по различните и фази“, обясни Горанов. „На 19 февруари анонсирах, че сроковете за прилагане на наредбата ще бъдат променени за част от търговците. За тези, които използват системи за управление на продажбите. Срокът ще се измести за 30 септември. Това са 7 месеца, за които съвместно с представителите на бизнеса ще търсим оптимални решения за тези гранични процеси и състояния, които срещат проблеми за бизнеса за имплементиране и прилагане на наредбата“, заяви Горанов.
Министърът отбеляза, че наредбата има за цел да бъдат прекратени практиките с криене на оборота.
„Има процеси, които са доста по-сложни, поставени от бизнеса и в диалог в следващите дни ще чистим тези процеси, които трудно могат да намерят решение в този вид на Наредбата“, коментира той. „Настояваме, че реалното отчитане на всички обороти в икономиката трябва да намерят място и партньорството между държавата и бизнеса по отношения на изсветляване на процесите и стопанския оборот не трябва да остава на заден план. „Голяма част от оборотите се крият, нищо че имаме малка данъчна тежест и това е философията на изменението на наредбата“, изтъкна Горанов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА