Министър Данаил Кирилов: Безспорна е ролята на Европейския съд по правата на човека за установяване на единна практика по прилагане на Хартата на основните права на ЕС

Снимка: ПП ГЕРБ

Безспорна е ролята на Европейския съд по правата на човека за установяване на единна практика по прилагане на Хартата на основните права на ЕС. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов при откриването на 4-дневното съвместно обучение по правата на човека в ЕС за магистрати от Гърция, Румъния и България, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Министър Кирилов напомни, че се отбелязват 10 години от превръщането на Хартата на основните права на ЕС от националните съдилища в правнообвързващ инструмент, задължителен за държавите-членки и европейските институции.
„Не по моя заслуга, по заслуга на мои предшественици в правилника на българския парламент от 4 години ежегодно Министерство на правосъдието представя доклад за изпълнение на решението на Европейския съд и смятам, че това стана един много добър и работещ индикатор, за да сверяваме къде сме ние в правоприлагането, съобразяването и другите необходими мерки, които би следвало да изпълним, за да достигнем до най-висок стандарт в тази връзка“, добави Кирилов.

Като достижение на нашето правителство министърът посочи дейността да се предотвратява на ксенофобията, антисемитизма, нетолерантността и престъпленията от омраза, които стоят във фокуса на ЕС и на Агенцията на Европейския съвет за основните права на човека.
„Тук имаме много инициативи и на парламентарно ниво, и на ниво МВнР по отношение на сътрудничество с Организацията на евреите в България и Световния еврейски конгрес“, посочи като пример Данаил Кирилов.

Теодора ПАВЛОВА