Министър Данаил Кирилов: Утре в работна група ще представя виждането си за прекратяването на мандата на „тримата големи“

Снимка: Министерство на правосъдието

София. Утре ще се проведе заседание на работната група по Закона за съдебната власт. Планирам да представя моето виждане за отговорността на „тримата големи“. Това каза пред журналисти министърът на правосъдието Данаил Кирилов след среща с държавния глава Румен Радев за избора на нов главен прокурор, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Моето предложение е за отговорността и евентуалното прекратяване на мандата да важи за „тримата големи“, заяви той. „На срещата с президента подробно дискутирахме дали да се касае за отговорността и разследването само на главния прокурор или режимът трябва да бъде идентичен и за „тримата големи“, обясни Кирилов и уточни, че за базово решение в предложението му е взет статутът на магистрата. „Амбицията ни е да следваме най-дългата законодателна процедура, за да има достатъчно време за обществено обсъждане, а преди това да има и необходимият брой заседания на Съвета за съдебна реформа“, заяви правосъдният министър. „Би било добре, ако до края на тази сесия успеем да извървим подготвителната фаза на законодателната процедура и да стигнем до законопроект, предложен от МС“, коментира той. Данаил Кирилов поясни, че в предложението му няма институция с особен статут, която да разследва главния прокурор.
„Срещата с президента беше изцяло работна. Продължи дълго, защото влязохме дълбоко в детайлите. Не се ограничихме до темата за процедурата за избор на главен прокурор. Говорихме за множество въпроси, свързани с реформата в съдебната система“, каза министърът. „Президентът прояви интерес и към Механизма за сътрудничество и оценка, както и към взаимоотношението на властите във връзка с продължаване на съдебната реформа“, обясни Кирилов.