Министър Десислава Танева: Над 4 млн. лева са изплатени за компенсиране на напълно пропаднали площи вследствие на градушки

Велико Търново. Изплатени са над 4 млн. лева обезщетения за компенсиране на напълно пропаднали площи вследствие на градушки. Това каза пред журналисти във Велико Търново министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която беше на посещение във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, за да проведе публична лекция на тема „Ролята на Общата селскостопанска политика в развитието на българското земеделие“, предаде репортер на Радио „Фокус“-Велико Търново.

Държавната помощ за компенсиране на щетите за първи път тази година е изплатена в рамките на същата година. „За първи път ние изплатихме обезщетенията за пропаднали площи от градушки и подобни климатични събития в същата година. Мисля, че преди 2 седмици всички получиха плащанията си. Общият бюджет надхвърли малко над 4 млн. лв.“, каза министър Танева.

По думите й около 100 000 декара площи са били унищожени напълно. „Искам да подчертая, че щетите тази година не са по-високи от миналата или от обичайното. Просто там където има пропаднали площи за пострадалия фермер е много тежко събитие, но като цяло за страната интензитета беше значително по-нисък от преди година“, поясни министър Танева.

Рени АТАНАСОВА