Министър Десислава Танева откри кът, посветен на академик Николай Хайтов в Държавното горско стопанство, носещо името на писателя-лесовъд в село Хвойна

Снимка: Радио "Фокус" - Смолян

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева откри кът, създаден по повод 100-годишнината от рождението на българския писател, публицист и лесовъд – академик Николай Хайтов в преименуваното наскоро Държавно горско стопанство в село Хвойна, носещо името на великия писател, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. На събитието присъстваха и областния управител на Смолян Недялко Славов, кметът на Чепеларе Боран Хаджиев, кметът на Смолян Николай Мелемов, заместник областните управители Андриян Петров и Владимир Гърбелов, Елена Сивакова – кмет на село Хвояна, Василка Бечева – кмет на село Михалково, синовете и дъщерята на Хайтов – Здравец Хайтов, ар. Александър Хайтов, Елена Хайтова, родственици на писателя и много други.

Министър Десислава Танева заяви, че за нея е било въпрос на чест като представител на държавата да подкрепи и да даде своя принос в съхранението на националната ни идентичност и памет на лицето на творчеството на академик Николай Хайтов. „Радвам се, че тук в Родопите тази личност е творила и живяла и е оставила траен отпечатък за много поколения българи. Има постоянен кът, където младите хора, които не помнят филмите му може да научат какво е дал Хайтов на света“, посочи министър Танева. Тя поздрави наследниците му за това, че полагат усилия да съхранят паметта. „По случай 100 години от рождението на Хайтов и полученото предложение от фондация „Памет“, ние подготвихме и коледната ни кампания под това мото и календарът ни за 2020 г. е от 12 снимки на места в Родопите, описани в книгите на Хайтов и с цитат от него за всеки месец от годината, както и книгата „Диви разкази“. Това е нашия подарък, с посланието да уважаваме историята си, да я съхраняваме, да пазим паметта на личности, които се формирали националната ни идентичност“, каза още министър Танева.

Синът на академик Хайтов, Здравец Хайтов, който е и председател на фондация „Памет“ заяви, че не е вярвал, че идеята, която беше предложена от фондацията и наследниците за именуване на горско стопанство че ще намери такъв точен израз и то в района, където баща му от 1947 до 1950 година е бил лесничей и директор на горско стопанство. А още повече, че успяхме да намерим съдействието на директора на горското стопанство и да открием бюрото, върху което той е работил. Това създаде възможност да илюстрираме неговия живот през снимките, които са от личния му архив и за първи път се появяват в общественото пространство. Това е била неговата мечта – да бъде лесовъд и да се грижи за гората и природата. Разделя се с тази своя мечта през 1954 година и за добро поема пътя на писателското поприще. В тези години, в които преминава през различните горски стопанства както той го е написал в своята биографична книга, създава основата и закваската за бъдещите му книги. В този смисъл това, които направи МЗХГ, ЮЦДП – Смолян и горското стопанство в Хвойна, е един изключителен духовен знак за това, което каза министър Танева за идентичността“, поясни Здравец Хайтов. Дъщерята на Хайтов, Елена също благодари за оказаната чест към личността на своя баща и подари на горското стопанство портрет на академик Хайтов.

Нели ГЕРГЬОВСКА