Министър Десислава Танева: След рехабилитация на магистрален канал М1 се очаква поливните площи в община Хасково да се увеличат ежегодно с около 1200 дка

След рехабилитация на магистрален канал М1 се очаква поливните площи в община Хасково да се увеличат ежегодно с около 1200 дка. Това каза министърът на земеделието Десислава Танева в отговор на въпрос за проекти, свързани с намаляването на загуби на вода и възстановяване на инфраструктурата за напояване, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„На територията на област Хасково е заложен за проектиране с цел кандидатстване по подмярка 4.3 „Инвестиции в инфраструктура“ магистрален канал М1. Това е хидромелиоративно съоръжение с обща дължина 47, 515 км, от които са облицовани 32, 258 км. Чрез този магистрален канал се подава вода за напояване на 137 хил. дка земеделски земи с изградена хидромелиоративна инфраструктура, от които 70 568 дка са годни за ползване. “, каза още тя.

По думите й каналът е въведен през 1962 г. „Досега по него са извършвани само частични ремонти. Ежегодно се напояват около 2000 дка. За 2019 г. реално полятите площи са толкова – 2000, като една от причините за ниската използваемост на системата е нейното лошо състояние и големите загуби на вода в нея“, допълни още министърът.

„Предмет на инвестиционното предложение ще бъде рехабилитация на водовземни съоържения и на облицовани участъци от канала с обща дължина 5 518 метра, попадащи в община Хасково“, допълни министърът.По думите й след изпълнението на предвидените рехабилитационни работи се очаква поливните площи да се увеличат ежегодно с около 1200 дка и в края на програмния период да достигнат до 8 000 дка“, каза още министърът.

Деница КИТАНОВА