Министър Десислава Танева: 95 бенефициенти са със спряно подпомагане по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) в кампанията по Директни плащания за 2019 г.

Пловдив. 95 бенефициенти са със спряно подпомагане по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) в кампанията по Директни плащания за 2019 г. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева в Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. С цел да получат субсидия, те са очертали неправомерно 16 000 ха площи, които не са техни, и за които нямат документи и права за ползване, добави Танева. „Така, на практика те са злоупотребили“, каза Танева. Това е било установено при проверка на експерти от МЗХГ и ДФЗ, след засечени нарушения при очертаване на площи в Интегрираната система за администриране и контрол. Новината предизвика бурни аплодисменти сред зърнопроизводителите в залата.

В Пловдив Десислава Танева посочи още, че със зърнено житни култури в България за 2019 година са заявени площи в размер на 19 316 000 дка, с технически култури – 9 765000 дка, заедно това представлява 74% от обработваемата земя в България, която е заявена за подпомагане. Още 2 800000 дка са заявени като угари и люцерна и ако и те се прибавят ще стигнем близо 81%. „Това представлява сектора, който вие сте организирали“, каза Танева. Тя поясни, че 1, 6 % от площите са трайни насаждения, 1 % са зеленчуковите култури, 1,4% са етерично маслените насаждения, като те са по-високи от предходни години. Пасищата и затревените площи са 5 383000 дка.

Цветана ТОНЧЕВА