Министър Екатерина Захариева пристигна на летище „Хосеа Кутако” във Виндхук в Република Намибия

Снимка: МВнР

Виндхук. Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна на летище „Хосеа Кутако” във Виндхук. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Тя ще бъде на двудневно официално посещение в Република Намибия по покана на вицепремиера и министър на международните отношения и сътрудничеството г-жа Нетумбо Нанди-Ндаитва.
Захариева ще се срещне с президента на страната Хадж Готфрид Гейнгоб, с министри от кабинета и с граждани, завършили висшето си образование в България.
Българският първи дипломат ще се срещне за четвърти път със своя колега Нетумбо Нанди-Ндаитва. Двамата министри разговаряха през септември 2018 година в Монреал, Канада, по време на първата световна среща на жените външни министри, след това в рамките на 73-тата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, както и по време на срещата Европейски съюз – Африкански съюз в Брюксел през януари т.г.
Очаква се Захариева да обсъди активиране на бизнесконтактите с Намибия, както и възстановяването на обучението на намибийски студенти у нас. За първите 6 месеца на 2019 г. взаимната търговия включва само български износ, който възлиза на 84.3 млн. щатски долара – основно акумулатори, медни руди и биологични продукти.
Република Намибия е с територия от 825 418 кв. км и население от 2 436 469 души. Граничи на юг с Република Южна Африка, на запад – с Ботсуана, на север – с Ангола, а на изток – с Атлантическия океан.
Страната е бивша немска колония до края на Първата световна война, известна под името Югозападна Африка. С мандат на Обществото на народите минава под администрирането на Южна Африка след края на войната и продължава така и след създаването на ООН. След дългогодишна съпротива, продължила повече от две десетилетия, в лицето на основната партия и дългогодишен двигател на борбата за независимост – партия СУАПО, през 1990 г. страната обявява своята независимост от Южна Африка, веднага след което е призната е от Република България, като на тържествата по повод независимостта присъства и българска делегация начело със зам.-председател на Народното събрание.
Посланик на България в Намибия от 2008 г. е Красимир Стефанов – със седалище в Претория. Във Виндхук е акредитиран и почетен консул – г-н Михаил Михайлов.
На 19.02.2009 г. в дома на почетния консул във Виндхук се създава официално Асоциация за българско-намибийска дружба. На учредителното събрание присъстват около двадесет местни граждани – бивши възпитаници на български учебни заведения отпреди независимостта на страната.
Намибия е благодарна и признателна за оказаната помощ от България в борбата срещу апартейда и за възможността намибийски студенти да получат образованието си в България.