Министър Екатерина Захариева: Членството на България в НАТО е стратегически избор и един от основните гаранти за националната сигурност

София. Членството на България в НАТО е стратегически избор и един от основните гаранти за националната сигурност. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в отговор на питане на депутата от БСП Антон Кутев за правителствените политики в областта на националната сигурност в контекста на изострящата се глобална геополитическа среда, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Съгласна съм с вашата оценка и с това, което цитирахте като резолюция на ЕП, че международната система по отношение на сигурността и разоръжаването е изправена пред нови предизвикателства след денонсирането и прекратяването на договора за ракети за неразполагане със среден и малък обсег. Това беше двустранен договор, а не многостранен. Тъй като питането ви е доста по-широко, доколкото засяга целия спектър от политики за гарантиране, които са геостратегически, политически, икономически и военни, инфраструктурни, финансови, информационни и т.н. В рамките на пет минути ще маркирам само основните телетрафно политики за сигурност на Република България. Ще се спра на двата договора, които споменахте. Политиката за национална сигурност на България се ръководи от приета от Народното събрание, от вас актуализирана стратегия за национална сигурност. Основните акценти в стратегията са разписани в програмата за управление на правителството на Република България 2017-2021 г.Целта на нашата правителство е да води миролюбива и ефективна външна политика на база на взаимноизгодно сътрудничество и защита на националните интереси. Тя разбира се, е в съответствието с принципите и целите на Устава на ООН, а също и в унисон с ценностите на съюзите, в които членуваме – основно ЕС и НАТО. Целта е защита на мира, сигурността, стабилността, развитието и просперитета. Това са целите, изведени на челно място. Отдаваме приоритетно значение на многостранния подход“, заяви Захариева.
Тя посочи ,че членството на България в НАТО в е стратегически избор и един от основните гаранти за националната сигурност. „Друг такъв елемент, нещо, което вие споменахте е участието ни в реализирането на обща политика за сигурност и отбрана на ЕС. ИНициативите и действията на ЕС и НАТО остават определящи в укрепването на международната сигурност. Отстоявайки нашите собствени интереси, ние сме активен участник в процесите на развитието на двете организации“, допълни още министърът.
Деница КИТАНОВА