Министър Екатерина Захариева ще открие изложбата „Дипломация и изкуство“ в галерия „Академия“

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще открие на 19 септември 2019 г. в Националната художествена академия изложба, посветена на 140-годишнината на МВнР. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. В експозицията под наслов „Дипломация и изкуство“ са включени 22 картини от колекцията на министерството.
Сред произведенията са творби на Петър Морозов, Бенчо Обрешков, Златю Бояджиев, Пенчо Балкански, Дечко Узунов, Димитър Казаков, Димитър Киров, Светлин Русев, „пътували“ из дипломатическите ни представителства в Европа. В сбирката може да бъде видяна и картината на Иван Кирков „Париж“, която украсява кабинета на министъра на външните работи.
140-годишната историята на дипломатическата институция е разказана и чрез архивни фотографии на сградите, в които през годините се е помещавало Министерството на външните работи. Представени са здания на български задгранични мисии, както и художниците, работили за тяхното оформление.
Акцент в изложбата е историята на първите ордени след 1878 г. – сред експонатите са укази на Княз Александър Първи за награждаване с орден „Св Александър“, най-високия орден на Третото българско царство – „Св. Равноапостоли Кирил и Методий“, с който е удостоен и Иван Вазов. Изложени са и две съвременни български отличия за награждаване на чуждестранни дипломати и държавници за развитието на двустранните връзки – „Мадарски конник“ и „Орденът на Розата“.
В експозицията могат да се видят още проектите на български художници за дизайна на българските банкноти и монети, поръчвани от Българска народна банка през годините.
Художествената колекция на Министерството на външните работи наброява над 3000 произведения и е една от най-оригиналните художествени сбирки, собственост на българските държавни институции. Художествените творби са отделяни от фондовете на българските художествени галерии, избирани са от общи изложби или са дарявани от авторите.