Министър Кирил Ананиев намекна за фалит на болница „Лозенец“

София. Министър Кирил Ананиев намекна за фалит на болница „Лозенец“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ситуацията в болница „Лозенец“ е такава, че дано да не стане късно и за Медицинския факултет на СУ, и за работещите там, и за студентите, дано да не бъде късно да вземаме решения. После някой друг ще носи отговорност за това, което се случва“, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на обсъждането на първото четене на промените в Закона за лечебните заведения на заседанието на парламентарната Комисия по здравеопазване.
„Налага се промяна в Закона за лечебните заведения, даваща възможност за планиране на действия по преобразуването на болница „Лозенец“ в многопрофилно лечебно заведение за деца“, заяви Ананиев. „Отчитайки факта, че грижите за здравето на децата са инвестиция в бъдещи здравни поколения, усилията за подобряване на здравните услуги следва да са насочени към осигуряване на по-добър достъп и навременно насочване към необходимия вид диагностика и лечение, както и комплексно интердисциплинарно медицинско обслужване за деца с хронични заболявания, увреждания и внедряване в практиката на утвърдени стандарти за диагностика, лечение, рехабилитация при заболявания в детска възраст. В тази насока особено наложително е изграждането на единна структура, която да предоставя комплексни медицински услуги за деца и която да обединява всички специалисти, работещи с деца в името на тяхното здраве. България е единствената европейска държава, която няма многопрофилна педиатрична болница, в която на едно място да бъдат концентрирани услуги по спешна и високо специализирана консултативна педиатрична помощ, интензивно лечение на деца, комплексно обслужване на деца с вродени аномалии, хронични заболявания и увреждания и други тежки заболявания“, каза още министър Ананиев.
По думите му проблемите в грижата и лечението на децата са ясно очертани на територията на цялата страна и най-вече в град София, където педиатричната помощ се оказва на различни места, отдалечени едно от друго.
Деница КИТАНОВА