Министър Кралев към младежи във Варна: Участвайте в изработването на нова Национална стратегия за младежта

С поредица от срещи ще дадем възможност на младежите от различни градове в страната да участват в изготвянето на новата Национална стратегия за младежта след 2020 г. Стартирахме работата по документа през миналата година и се надяваме повече млади хора да споделят своята визия, информира министърът на младежта и спорта Красен Кралев на провеждащата се по инициатива на МГЕРБ – Варна регионална конференция на тема: „Развий потенциала си в България”. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ – Варна.

Форумът бе официално открит от кмета на морската столица и областен координатор на ГЕРБ Иван Портних, зам.-министърът на външните работи и председател на МГЕРБ Георг Георгиев и Даниела Панайотова, която оглавява младежката партийна организация във Варна.

Във фокуса на събитието са възможностите младите хора да превърнат добрите си идеи в бизнес и пълноценно да участват в обществения живот. В дискусията се включиха представители на местната и държавната власт, на Европейския парламент, на неправителствения сектор, IT индустрията и студентската общност. Освен от Варна и областта, сред участниците има младежи и от Добрич, Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен.

Красен Кралев запозна присъстващите с националните програми за младежта с общ бюджет от близо 3 млн. лв., чрез които министерството подпомага финансово младежки проекти на неправителствени и спортни организации, свързани с превенция и организиране на дейности за свободното време – неформални обучения, кампании, спортни активности и др. „През 2019 г. отново отворихме програмите за кандидатстване, като можете да следите на сайта за крайни срокове и резултати”, обърна се към младежите министърът. Той изтъкна, че младежта е поставена и като един от водещите приоритети в Управленската програма на правителството до 2021 г., а всички политики в нея са тясно свързани с младежката реализация и развитие. „Неслучайно бъдещето на младите хора беше един от основните приоритети и на Българското председателство на Съвета на ЕС”, припомни Кралев и изтъкна, че възобновеният в края на 2017 г. Обществен съвет по въпросите за младежта в момента е най-многобройният с 27 членуващи организации.

„За последните 5 години младежката безработица у нас е спаднала с 15%, но въпреки това все повече хора работят професии, за които не са учили. Има сектори, в които над 80% от работещите нямат съответната академична подготовка”, отчете министър Кралев и отбеляза още, че процентът на висшистите е висок, но бизнесът страда от липса на кадри. „Няма достатъчно математици, инженери, подготвени хора в медицинския сектор.  Голям процент от работодателите заявяват, че са готови да обучат работници със средно специално образование”, коментира още Красен Кралев. По думите му младите хора трябва да получават достатъчно възможности за платен стаж и практика по време на обучението си и след това, за да придобият реални умения и да бъдат конкурентоспособни на пазара на труда.

Министърът говори откровено за предизвикателствата, с които се е сблъскал в своята професионална реализация. „Избрах да уча и да се реализирам в България, въпреки възможностите, които имах да го направя в чужбина. Завършил съм образованието си във Варна и имам самочувствието, че съм сред най-образованите министри в моя ресор”, сподели Красен Кралев пред младежите.

„Според последни данни 2 милиарда от съществуващите работни места ще изчезнат до 2030 г., а 65% от децата в началните училища ще имат работни места, които все още не съществуват”, заяви министърът и допълни, че образователната система трябва да е гъвкава спрямо непрекъснато променящата се среда за младите хора.

Красен Кралев увери, че с личен пример се противопоставя на предразсъдъците, дискриминиращи младите хора заради възрастта им. „Около 50% от кадрите, които съм назначил на ръководни и отговорни постове, са млади професионалисти.  Младите хора трябва да бъдат реално включвани в управлението. Трябва да дадем възможност за развитие на всеки образован и амбициозен млад човек”, категоричен бе министър Кралев и подчерта, че правителството последователно работи за това, осигурявайки условия за по-добро образование, по-висок стандарт на живот, повече спортна инфраструктура, изграждайки нова транспортна инфраструктура, подкрепяйки младите семейства.