Министър Красимир Вълчев: Висшето образование трябва да започне да предлага повече хибридни специалности, даващи множество компетентности

Висшето образование трябва да започне да предлага повече хибридни специалности, даващи множество компетентности. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на представянето на Рейтинговата система на висшите учебни училища в България за 2019 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“.

По думите му проучванията сочат, че днешните деца в бъдеще ще работят на между 3 и 9 професии, което налага и обучението им по различен начин от този, който е бил до момента.
„Пирамидата на образованието ще се промени през следващите десетилетия, защото образованието няма да бъде билет за една професия. Това е фундаментална промяна, която няма как да не засегне и пирамидата на образованието. Ако досега тази пирамида е била насочена към това да специализираш знания в една област, за да станеш специалист в една област, сега тази пирамида трябва да бъде с по-широка основа: с много повече хоризонтални, отколкото вертикални конструкции. Завършването на висше образование, бакалавърска степен трябва да дава основата за продължаване в няколко посоки на магистърска степен. Това означава промяна в учебните програми на висшите училища, означава много повече хибридни специалности, означава много повече интердисциплинарност на ученето, вплитането във всяка една учебна програма на множество компетентности“, допълни още той.

Теодора ПАВЛОВА