Министър Красимир Вълчев: До месец ще се осигури достъп до електронно четими варианти на учебниците за всички ученици от I клас до VII клас

До месец ще се осигури достъп до електронно четими варианти на учебниците за всички ученици от I клас до VII клас. Това заяви пред журналисти във Варна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Надявам се  утре Министерски съвет да одобри промени в постановлението, с което се финансира безвъзмездното ползване на учебници и учебни помагала, с които ще бъде регламентирано финансирането на достъп до електронно четими варианти на учебници. Това е електронен вариант на учебника с идентично съдържание на книжния. Предполагам, че до един месец по-голямата част от издателствата, които доставят над 95% от учебниците, ще осигурят такъв достъп. Възможно е това да стане и по-рано“, отбеляза министър Красимир Вълчев. По отношение на едносменен режим на училищата образователният министър коментира, че това е една амбициозна цел. „За да се мине към едносменен режим, на много места трябва да се построят училища, да се намали приемът в други, а на трето – да се построят изцяло нови училища. Имаме общини, в които имаме само едно или две училища на двусменен режим. Там целта може да се реализира далеч по-бързо, но в големите общини, най-вече София и Варна, ще бъде най-трудно. Това е  свързано със строежа на училища. Затова с големите общини ще направим индивидуален план, който да бъде реалистичен и амбициозен. Новият срок ще бъде диференциран, не общ“, заяви министър Вълчев.

Във връзка с предстоящите матури министър Красимир Вълчев посочи, че няма да има съществена промяна в организацията и провеждането им. „Остава организирането им по модули, което даде добри резултати миналата година и силно намали възможностите за преписване“, добави министър Красимир Вълчев.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА