Министър Красимир Вълчев: За повече инвестиции са ни нужни висшисти с техническо образование

За най-голям ръст в БВП, в износа, добавената стойност роля имат секторите, свързани с технически науки: „Електроника“, „Машиностроене“. Имаме нужда от повече технически кадри. Така ще се случат повече национални и външни инвестиции. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на представянето на Рейтинговата система на висшите учебни училища в България за 2019 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Министър Вълчев посочи, че рейтинговата система е един от добрите примери за международно разпознаваема и оценена система. „Тя ни дава инструмент да провеждаме политика за приема и финансирането на висшето образование“, посочи той.
Вълчев обърна вниманието и на училищното и предучилищно образование, като отбеляза голямата нужда от учители.
„Не можем да рискуваме да останем без учители и затова провеждаме политика с допълнително финансиране на приоритетните професионални направления. Важно е не само да мотивираме повече кандидат-студенти, но да мотивираме и учениците, които завършват с най-добри резултати“, посочи той.

За да се мотивират учениците МОН ще предложи промяна в Постановлението за стипендиите.
„За да може 10- те % от студентите най-висок резултат от ДЗИ по Български език и литература да се включат в педагогическо и инженерно направление да получават трета стипендия“, обясни той.

Теодора ПАВЛОВА