Министър Красимир Вълчев: Инструментът SELFIE е проведен в 900 училища в страната, неговата цел не е да определи половата принадлежност

Инструментът SELFIE е проведен в 900 училища в страната, неговата цел не е да определи половата принадлежност. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Коментарът на министъра идва ден, след като се появи информацията, че учениците над 9-годишна възраст у нас попълват анкета от платформата SELFIE, в която трябва да отбележат и пола си. Вариантите са 4 – момче, момиче, друго и предпочитам да не казвам.
„Инструментът SELFIE, съдържа еднакви елементи за всички страни в ЕС, разработен е от ЕК. Ние сме разпространили инструмента, над 900 училища са участвали в тази самооценка в ерата на дигиталността. „Тя е много важна за политиките, които провеждаме в системата, за самите училища. Целта на инструмента не е да определи половата принадлежност. Първоначалната информация, която имаме е, че причината да има и такъв отговор е, че някои страни са възприели допълнителни нормативни решения. Има такава възможност“, обясни министър Вълчев. „Аз винаги съм казвал, че не подкрепям проповядването на джендър идеологията в училище“, заяви той. Попитан дали може да бъде премахнат инструментът от програмите на тези училища, той отговори: „Не можем да го махнем, дори не е преведен от нас. Ако има обществено напрежение би се поставило на обсъждане, а аз не съм усетил – не сме получавали никакви сигнали от тези 900 училища, в които е въведен“.
„Фокус“ припомня: На 29 ноември 2018 г. инструментът SELFIE беше представен пилотно у нас. Чрез него учители и ученици от цялата страна могат да направят оценка на дигиталната среда в училищата и на придобитите в клас дигитални.
Училищата, са включени в измерването, използват специално разработена от Европейската комисия платформа с въпросник към ръководствата, педагогическите колективи и учениците. SELFIE обхваща шест ключови за дигиталното образование области – преподаване и учене, училищно управление, инфраструктура и оборудване, професионално развитие, практики за оценяване и дигитална компетентност на учениците. Всички отговори са анонимни, а попълването отнема между 20 и 30 минути.
Даяна ДЮЛГЕРОВА