Министър Красимир Каракачанов: Възможността за раздвижване на мигрантските маси не е отпаднала, но периметърът на българската граница се наблюдава в дълбочина

Министерството на отбраната е готово да изпрати необходимите хора, транспортна техника и съоръжения на границата при нужда. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов след среща при премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Съвещанието беше във връзка със ситуацията в съседни страни и раздвижване на мигрантски маси. Оценката е, че възможността нещо подобно да се случи, не е отпаднала. Но това, което казахме на министър-председателя, е готовността и на полицията, и на армията с предварителните планове взаимодействие при нужда се реагира“, обясни Каракачанов.
Той посочи, че и в Гърция, и в Турция сред самите емигранти има хора, които опитват да организират движение към Западна Европа. „Турция още миналата седмица взе много сериозни мерки, в Гърция също се успокои ситуацията. Но сме длъжни да вземем мерки. Предстоят и европейски избори и те могат да бъдат използвани за общополитически цели в Европа. Нашата задача е да не допуснем големи групи от хора да преминат на територията на България. Министерството на отбраната е готово да изпрати необходимите хора, транспортна техника и съоръжения. Ситуацията в момента е под контрол, наблюдава се и има готовност да се реагира веднага“, каза още Каракачанов. Той посочи, че периметърът на българската граница се наблюдава в дълбочина.
Цветилена СИМЕОНОВА