Министър Красимир Каракачанов: След като НС даде мандат на правителството да преговаря със САЩ, разговорите с Швеция и Италия приключват

След като НС даде мандат на правителството да преговаря със САЩ, разговорите с Швеция и Италия приключват. Това каза на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос кога трябва да бъдат уведомени другите две държави – Италия и Швеция за решението, че страната ни ще преговаря със САЩ за изтребителите, министър Каракачанов отговори: „5-а точка от решението казва, че министърът на външните работи и министърът на отбраната веднага трябва да уведомят двете други държави, тоест след решението на парламента“.
Относно това каква е цената, която предлага САЩ и възможно ли е България да си позволи еднократно заплащане на целия пакет, министърът уточни: „Никой не може да каже каква ще бъде схемата на плащане преди да се водят преговори“. По думите му в схемата разсроченото плащане е била препоръчителен вариант. „Никой не може да каже какво би предложила другата страна преди да се водят разговори. Въпросите са сериозни и стоят на нашето внимание. Едно е да платиш 1,5 млрд. разсрочено и наведнъж“, каза още той. Каракачанов заяви, че е рано да се коментират тези неща.
„Не мога да кажа каква ще е цената. Но офертата на САЩ надхвърляше цената, която е заложена в актуализирания проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“, с допълнителните разходи, които трябваше да се направят за закупуване на въоръжение и оборудване. За оборудването, благодарение на нашите летци в „Граф Игнатиево“, знаем колко ще струва, но за въоръжението се предполага, тъй като това е по отделен договор. Това е и предложението на шведската страна, които не могат да доставят част от оборудването и въоръжението. Следователно и е записано, че е по договор с трета страна, по която шведите нямат отношение. С по-малко, но и това надхвърля рамката, която е гласувана от парламента. Затова и решихме да започнем тази процедура по този начин, за да не връщаме всичко отначало, което би отнело година и половина“, каза още той.