Министър Лиляна Павлова: България вече не е председател и ще има възможност по много по-активен начин да отстоява българските позиции на предстоящите заседания

София. България вече не е председател и ще има възможност по много по-активен начин да отстоява българските позиции на предстоящите заседания. Това каза пред журналисти министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, след като информира депутатите от Комисията по европейски въпроси за изпълнението на приоритетите на Българското председателство, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Отчитаме резултатите от председателството и свършената работа детайлно пред Комисията по европейски въпроси и европейски фондове ведно с това какво предстои в рамките на триото. Тъй като ще имаме ангажимент и когато приключи нашето участие в триото в края на декември през януари отново да дойдем пред комисията и да отчетем вече цялостния напредък за това какво постигнахме заедно с Естония и Австрия. Това, което е важно да кажем за България през следващите шест месеца, е, че ние вече влизаме в по-активна фаза. И вече като не сме председател ще имаме възможност по много по-активен начин да отстояваме българските позиции на предстоящите заседания“, коментира Павлова.
Тя посочи, че топ приоритетите на България са няколко. „Първият е темата сигурност и миграция – също като на Австрийското председателство. Това, което предстои, е много важно за нас. Срещата на върха на 20 октомври, която се планира по време на Австрийското председателство, ще бъде с тема сигурност, Дъблинско споразумение и реформи. Идеята е да довършим започнатото от нас – затягане на граничния контрол, въвеждане на такъв информационен обмен и регистрация на данните, че да бъдат регистрирани тези, които са икономически или други мигранти, а не търсещи убежище, и инвестиции в страни, извън ЕС. И това трябва да бъде прието“, коментира министърът.
Павлова обясни, че втората тема, която е топ приоритет за правителството ни, това е пакетът „Мобилност“. „Защото ние успяхме с командированите работници и извадихме от там пакета „Мобилност“ – това е първият голям успех. От септември планираме много активно участие на България във всички формати – и на експертно, и на политическо ниво, и на ниво Европейски парламент да отстояваме интересите на българските превозвачи, да търсим съмишленици в останалите по-отдалечени държави и да предлагаме такива текстове, които да ни удовлетворяват нас, така че да защитим интереса на превозвачите – за отпадането на текста със задължителното връщане на 3 седмици и въобще текстовете, които ще ни гарантират, че интересите на българските превозвачи няма да бъдат засегнати“, каза още Павлова. По думите ѝ има две приоритетни линии, по които България ще работи във връзка с пакета „Мобилност“. „Едната е текстовете, които се гледат в Европейския парламент, а другата е Европейският съвет, за да може да те да стигнат до единна позиция. Искаме да постигнем и на двете места консенсус, за да може да бъде прието това предложение“, обясни Павлова.
Като трета тема, която България вдигна високо в дневния ред, Павлова посочи темата за двойния стандарт при храните. „Трябва да се разгледат законодателните текстове, с които да се въведат единни правила и много строги санкции за тези производители, които предлагат на пазара храни с двойно качество. Така че това е другата тема, по която ще можем да участваме много активно в заседанията с вече натрупан опит“, каза още тя.
„Другата тема е тази за единния цифров пазар, цифровизацията и законодателството, което ние приехме – 9 от 13 законодателни пакета за въвеждането на единния цифров пазар. Четири остават за Австрийското председателство и ние ще участваме дейно, тъй като за нас е много важно той да заработи до края на годината – какъвто ангажимент сме поели“, коментира Павлова.
Тя посочи, че приоритет за страната ни продължава да бъде и темата за Западните Балкани. „Така че активно ще участваме във всички формати, за да подкрепяме тези държави да вървят по пътя си“, обясни министър Павлова.