Министър Младен Маринов: Извършена е операция по линия на „Европол“, касаеща трафик и престъпления с културно-исторически ценности

Извършена е операция в рамките на една международна операция по линия на Европол, наречена „Пандора“, която касае трафик и престъпления с културно-исторически ценности. И в рамките на тази операция ГДБОП съвместно със служители на Главна дирекция „Национална полиция“, специално на звената за контрол на оръжията и боеприпасите, са извършили проверка на преди това постъпвали сигнали в различни части на страната. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов, след среща ръководството на Национално дружество „Традиция“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Пак казвам, тази операция не е насочена към дружество „Традиция“, а е насочена към проверка на конкретни сигнали. Част от лицата, които са били проверявани, наистина са от управителния съвет на „Традиция“, но към момента при голяма част от сигналите не са констатирани никакви нарушения, при част от тях са иззети оръжия, които вече има назначени експертизи, които да кажат дали те попадат в обхвата на изчезнали музейни сбирки или такива, които подлежат на контрол от закона, но се съхраняват неправомерно. До този етап нямаме данни да е констатирано извършване на престъпление. Искам да обобщя: дружество „Традиция“ не попада като дружество в обхвата на проверката, проверяваме отделни сигнали за отделни лица. Заявявам отново подкрепата за дейността, която дружеството извършва, и сме насреща в предварителни срещи и разговори да не стигаме до такива ситуации“, добави още министър Младен Маринов.
„Ще застана зад това, което каза и главният прокурор по отношение на дейността, която дружеството „Традиция“ извършва. Наистина и в лицето на Министерството на вътрешните работи те могат да очакват единствено и само подкрепа. Такава сме дали и при обсъждане на промяната Закон за контрол на взривните вещества, оръжията и боеприпасите, така че да има законови разпоредби, които да им дават възможност законово да извършват своята дейност“, заяви министърът на вътрешните работи.
Зорница КОСТАДИНОВА