Министър Младен Маринов: Нямаме идентифицирани български граждани, взели участие във военни конфликти или подпомагали такива лица

Нямаме идентифицирани български граждани, взели участие във военни конфликти или подпомагали такива лица, но това не ни прави по-малко бдителни.Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов на пресконференция по време на Годишен форум за устойчивост на Западните Балкани с фокус върху борбата с насилствения екстремизъм, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Според Маринов форумът е от голяма важност не само за региона на Западните Балкани, а и за цяла Европа.
„В подкрепа на постоянното взаимодействие на България със страните от Западните Балкани и подкрепата на България за европейската перспектива на страните от Западните Балкани. Благодаря на Международния републикански институт за избора на България като домакин на конференцията. Смятам, че тези форуми дават възможност за обмен на информация, извеждане на основните предизвикателства, които стоят пред нас, както и за обмен на положителните практики, които се прилагат според спецификите на всяка една държава“, добави той.

Според Маринов независимо от различните подходи за справяне с насилствения екстремизъм, е необходим всеобхватен подход за противодействието му.
„Ранното полагане на първи сигнали за радикализацията, превенцията и включването в тази дейност на широк спектър от държавни институции, религиозни лидери, учители, за да се изгради система за ранното отстраняване на всички признаци на екстремизъм още на нивото на език на омразата. За да имаме успех, трябва да си сътрудничим, не само в сферата на сигурността, а и на политическо ниво. Там, където няма политически диалог, има благоприятна среда за развитие на престъпна дейност, която в частни условия води до засилване на екстремизма“, посочи вътрешният министър.

Младен Маринов посочи, че подкрепата и бъдещата европейска интеграция за страните от Западните Балкани е единствената възможност за демократично развитие в региона.
„България като държава, която в близкото минало извърши предприсъединителния период успешно и беше приета в ЕС, остава в готовност да окаже помощ на тези наши партньори в похода им към Европа. Обединихме се, че трябва да сме гъвкави към подхода във всеки един проблем, да обменяме бързо информация. Следим с тревога процесите, които се развиват в Близкия Изток и процесите, които те пораждат като заплаха към Европа, именно мигрантската вълна и движението на пътуващи бойци“, допълни той.

Според вътрешния министър като член на ЕС България използва всички необходими инструменти за справяне с проблема с екстремизма и радикализацията.
„Възможност за проверка, идентификация, наблюдение и задържане на лица, ако те бъдат поставени в системите на Европол и Интерпол и бъдат издадени заповеди за задържане или разследване“, допълни Младен Маринов.

Теодора ПАВЛОВА