Министър Нено Димов: Ще издам заповед още този месец за проверка на всички речни корита, за да може преди топенето на снеговете, ако има нещо, да бъде почистено

София. Ще издам заповед още този месец за проверка на всички речни корита, за да може преди топенето на снеговете, ако има нещо, да бъде почистено. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на заседанието на Комисията по околна среда и води в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на “БСП за България“ и заместник-председател на комисията Манол Генов във връзка с контрола на нивата на водоемите и предотвратяването на наводнения, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Народният представител Манол Генов обърна внимание, че идва пролетта и отчете, че снежната покривка в доста от планините в България е над нормалното за сезона. „Очакват се още валежи, още сняг. При интензивно снеготопене всички ручейчета, поточета, реки започват да прииждат. Там, където водосборът е доста голям, възникват опасности от наводнения“, каза той и попита дали ще има извънредни административни мерки, които да са свързани с проходимостта на речните корита.
Министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че предстои да издаде заповед още този месец за проверка по всички речни корита на районните инспекции. „Областните управители носят отговорност извън населените места, кметовете в рамките на населените места. Тази проверка ще бъде направена със съответните предписания. Ние непрекъснато по сигнали проверяваме, когато се почистват речни корита дали се прави на оказаното място по географски координати, дали се изземва обема, който трябва да се обземе и над това или не е достатъчно“, каза още министърът. По думите му това са рутинни процеси. „Проверката ще бъде направена през февруари месец, за да можем март, докато все още няма топене на снеговете, ако има такива неща, да бъдат почистени. Това, което следим изключително стриктно е нивата на язовирите. Към момента питейните язовири са пълни 75%, което от една страна има достатъчно вода да се гарантират нуждите на гражданите, от друга има свободни обеми от 25%. Тези, които са на енергетиката, са около 70% запълнени, а тези за напояване малко под 50%. В момента имаме необходими свободни обеми“, допълни още министърът. Той уточни, че те се следят внимателно.
Деница КИТАНОВА