Министър Николина Ангелкова: До 1 октомври трябва всички места за настаняване да бъдат въведени в Единната система за туристическа информация

София. До 1 октомври трябва всички места за настаняване да бъдат въведени в Единната система за туристическа информация. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на изслушване в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Подобряването на условията за работа на бизнеса, намаляване на административната тежест и създаването на висок устойчива инфраструктура за електронно управление са ключови приоритети на Министерството на туризма. Изграждането и въвеждането на Единната система за туристическа информация е една от основните задачи в работата на министерството“, обясни Ангелкова. Тя посочи, че Министерството на туризма, НСИ, НАП и МВР са институциите, които имат достъп до системата. „Системата не е публична. Строго се гарантират защитата на личните данни и спазването на GDPR регламента. Тя е така създадена, че в нея следва да се интегрира Националният туристически регистър, който всъщност представлява публичната й част. „В момента работим по най-съществената част, за да може системата да функционира. В момента тече процесът на експортиране на данни – имаме над 18 000 места за настаняване, и в същевременно с това вървят и обученията, които сме организирани по много стриктен план-график“, заяви Ангелкова. Министърът посочи, че предстои въвеждането на уникален идентификационен код за всяко едно място за настаняване. „Дали сме си срок до 1 октомври както местата за настаняване, така и цените да бъдат въведени. След 1 октомври ще проверим по места как функционира системата. Така ще може всяка община да изчислява приходите от туризъм, които постъпват в нея“, обясни тя.
Цветилена СИМЕОНОВА