Министър Николина Ангелкова: На близо 6 млрд. лв. възлизат приходите от международен туризъм до септември месец

Снимка: Министерство на туризма

 

Насочваме вниманието ви към предстоящия зимен туристически сезон. Какви мерки се предприемат за осигуряването на достатъчно квалифицирани кадри? Какви са приходите в сектора за първите осем месеца на настоящата година и какви са резултатите спрямо същия период миналата година? На тези и други въпроси потърсим отговорите в седмичното обзорно предаване „Метроном“ от министъра на туризма Николина Ангелкова.

 

Водещ: Министър Ангелкова, открихте българския щанд на Международно туристическо изложение в Лондон, най-голямото в света за професионалисти. Кои бяха сред основните атракции на българския щанд?

Николина Ангелкова: Да, премина изложението в Лондон – най-голямото световно изложение, което се проведе от 6 до 8 ноември и България се представи с национален щанд от около 300 квадратни метра, на изключително добра локация. И новостите, които предвидихме на този щанд, бяха свързани от една страна с представянето на платформата „Аз обичам България“, която е с мобилно приложение и която показва туристическите атракции на България, като освен 100-те национални обекта, в нея вече са внедрили повече от допълнително 30 обекта, като целта е всичките туристически атракции, които са в онлайн регистъра – над 5000, също да попаднат в това приложение. Друга основна новост, която представихме в Лондон, е корнера, който имахме с Русенския университет, за изработване на 3D сувенири, свързани изцяло със стратегията, която има министерството за дигитализацията в туризма, за да отговорим на всички световни новости. И двата ъгъла, както на платформата „Аз обичам България“, така и на  3D сувенирите, които изработвахме, бяха посрещнати с много голям интерес от абсолютно всички. Също така в рамките на анимацията, която бяхме предвидили, представихме и специално как се изработват български килими, как се тъкат. Посетителите имаха възможност сами да си изтъкат малки килими или кърпи, които да отнесат със себе си, което също беше ново в рамките на този щанд, който имахме в Лондон.

Водещ: В цялостната визия за страната са показани и други форми на специализирани услуги. Какви?

Николина Ангелкова: Да, освен, разбира се, зимния и летния туризъм, ние рекламирахме България като туристическа дестинация на 4 сезона. Знаете, основната цел на министерството е да превърнем страната в целогодишна туристическа дестинация. Имахме акцент върху културно-историческия, балнео и спа туризма. Разбира се, в цялостна визия бяха показани и другите форми на специализирани услуги, като еко и селски, винен и гурме туризъм, конгресен и събитиен, голф, ловен, приключенски туризъм, ведно с нашите основни видове туризъм, каквито са зимният и летният. И всъщност тук искам отново да спомена, че за първите 9 месеца България бе посетена от над 7 500 000 чуждестранни туристи, което е ръст от 7,7% спрямо първите 9 месеца на предходната година, която беше рекордна за българския туризъм. Но, освен това, от януари до септември приходите, които са от международен туризъм, възлизат на близо 6 милиарда лева, което е ръст с 9,4% в сравнение с предходната година. Всички тези данни показват, че усилията, които министерството полага да маркетира България като целогодишна туристическа дестинация, както на такива изложения като Лондонското, така и разбира се, по други комуникационни канали, са в прав път. И аз се надявам да успеем с общи усилия – на министерството, на общините и на бранша, да превърнем тази тенденция в една устойчива такава.

Водещ: Споменахте на няколко пъти зимния сезон. Бързам да засегна темата за него. Готови ли сме да посрещаме туристи и какъв е очакваният ръст в бранша?

Николина Ангелкова: Да, готови сме за зимния туристически сезон. На база на ранните записвания, които имаме към момента и планираните полети, можем да прогнозираме ръст между 5 и 10% за предстоящия зимен сезон. Отново напомням, за изминалия имахме повече от милион и 400 хиляди чуждестранни туристи, които са посетили нашата страна, като това е ръст от почти 20%, който отново е рекорден от всичките ни зимни сезони до момента. Като очакваме най-много туристи да пристигнат от нашите съседи – от Гърция, от Румъния, от Турция, от Македония, от Сърбия. Много голям и засилен интерес има от Великобритания, от Германия, от Холандия.

Водещ: Говорейки си за очаквания туристически зимен сезон, имаме ли достатъчно квалифицирани кадри в туризма, ще се справим ли този сезон?

Николина Ангелкова: Проблемът за кадрите в туризма е изключително наболял, едно огромно предизвикателство. Непрекъснато коментираме тази тема, защото е изключително важна. Кадрите формират повече от 90% от туристическата услуга. И всъщност в Междуведомствения съвет за кадрите в туризма, който създадох към мен като министър на туризма, има три основни задачи – да намери краткосрочно решение, средносрочно и дългосрочно. Краткосрочното вече е факт, благодарение на усилията на правителството. Знаете, че във втория мандат на кабинета „Борисов“ се прие Законът за трудовата мобилност и трудовата миграция, и Правилникът за неговото прилагане. Още в началото на настоящия мандат Правилникът бе допълнително облекчен, така че да могат по-лесно да бъдат наемани сезонни работници от трети страни. И доказателство за това е, че за изминалия летен сезон имахме повече от 3300 наети сезонни работници, само над 2300 бяха от Украйна, другите от Молдова, от Беларус, от Русия. Включително имаше и трима наети работника и от Индия. Така че работодателите се ориентират към тази възможност – да наемат сезонни работници. Разбира се, това не решава проблема. Това, което допълнително сме направили, заедно с Министерството на образованието и науката стартираме един пилотен проект за изграждане на Център за квалификация и преквалификация на кадрите в туризма, който ще бъде към Министерството на туризма и ще е свързан с практически обучения на изпълнителски професии в туризма. Основно като камериерки, сервитьорки, бармани, готвачи, пикола, които са изключително важни за услугата, която се предлага в сектора. Тук отварям една скоба, че също така имаме много голям интерес и от Русия. Само преди няколко дни се върнах от Москва, където проведох и двустранна среща с моя колега Олег Сафонов, за да обсъдим както предстоящия зимен сезон, така и летен сезон 2018 година.

Водещ: Как протича работата ви с него?

Николина Ангелкова: С него работата протича изключително успешно, изключително в приятелска и колегиална обстановка. Така той изрично подчерта и изрази своята благодарност към мен и към министерството за усилията, които положихме, летен сезон 2018 година да бъде много успешен за руските туристи и не само за тях. И всъщност приветства усилията, които полагат правителство и премиерът за сигурността и безопасността на всички туристи. Знаете, това за нас е цел номер едно. Неслучайно отново бе напомнено, че България за 2016 година получи награда от „Нешънъл джеографик травъл Русия“ за най-добро направление за семейна почивка. Повече от 530 000 руски туристи посетиха България в рамките на първите 9 месеца на тази година. И успяхме с господин Сафонов да договорим и за следващото лято един ръст отново между 5 и 10%, на фона на изключително добрите резултати, които имаме в момента. Но не само срещата с господин Сафонов мина успешно. Ние подписахме и меморандум за сътрудничество с господин Михаил Малцев, с Уралската туристическа агенция. Знаете, в Екатеринбург имаме консулство, имаме и директни чартъри. И оттам също пристигат изключително много руски туристи. Така че ще бъдем и страна партньор на изложението в Екатеринбург следващата година. Надявам се с тази стъпка на това засилено двустранно сътрудничество да увеличим още повече туристопотока. По същия начин работим и сме членове и на Асоциацията на руските туроператори, с която също имаме изключително добри взаимоотношения. Така на база техни анализи ние присъстваме в повече от 500 публикации само в рамките на изминалите няколко месеца за летния сезон и то в положителна насока, изцяло рекламирайки България на руския пазар като предпочитана туристическа дестинация.

Водещ: Напомням на нашите слушатели, че правителството ни съвсем наскоро одобри проект на меморандум за разбирателство между българското Министерство на туризма и сръбското Министерство на търговията, туризма и телекомуникациите за сътрудничество в областта на туризма. Какво предвижда меморандумът?

Николина Ангелкова: Меморандумът със Сърбия предвижда, освен да си сътрудничим, да популяризираме дестинация България на сръбския пазар и съответно дестинация Сърбия на българския пазар, ние се споразумяхме да имаме съвместни туристически продукти за далечни пазари, какъвто е Китай например. И в момента ни предстои една двустранна среща, на която да конкретизираме заедно с туроператорите, които работят на тези пазари, да конкретизираме конкретните маршрути и дейности, които предстои да се извършват, за да стартираме реално предлагането на този съвместен туристически продукт между България и Сърбия за далечните пазари. Също така се споразумяхме да организираме дни на България в Сърбия и дни на Сърбия в България, да имаме много съвместни инициативи по отношение на маркетинга и рекламата на нашата страна на място и разбира се, отново на Сърбия в България. Смятам, че с този меморандум за сътрудничество ние ще утвърдим добрите взаимоотношения, които има между България и Сърбия, от една страна, и от друга страна със сигурност се надявам по този начин да стъпим реално на далечните пазари, какъвто е китайският.

Водещ: Председателството на България на Съвета на Европейския съюз със сигурност ще ни даде допълнителни шансове да представим България като туристическа дестинация за 4 сезона. Но въпросът ми е, след като веднъж посетят страната ни, колко от чуждестранните туристи се връщат в нея?

Николина Ангелкова: Да, изключително важен въпрос, защото ние правим тази статистика. И това, което има при нас като анализи, на база и на информацията, която получаваме от големите туроператори, с които работим, показва, че повече от 70% от туристите, които веднъж са посетили нашата страна, се връщат. Което означава, че България се превръща все повече в дестинация, която предлага високо качество. И аз със сигурност мога да ви уверя, че усилията, които полагам и като министър, и моят екип в министерството, са именно в тази посока – да превърнем България в устойчива целогодишна туристическа дестинация, която предлага високо качество. Имаме изключително огромна възможност и шанс да привлечем големи 5-звездни хотелски вериги, които водят след себе си и по-висок клас туристи. И това е една от основните цели, които сме си поставили в нашата работа.

Водещ: Да си пожелаем един успешен зимен туристически сезон.

Николина Ангелкова: Благодаря. Да, пожелаваме си един успешен зимен туристически сезон и едно успешно лято 2018-та, ние вече работим и за него.

Водещ: Благодаря Ви.

Милослава АНГЕЛОВА