Министър Николина Ангелкова: Ще обърнем внимание на туризма в малките общини, министерството винаги се е стараело да стимулира вътрешния туризъм

София. Ще обърнем внимание на туризма в малките общини, министерството винаги се е стараело да стимулира вътрешния туризъм. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на ГЕРБ Ася Пеева за стъпките за насърчаване на вътрешния туризъм, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Насърчаването на вътрешния туризъм е сред основните приоритети на Министерство на туризма. По данни на НСИ за 2018 г. е регистриран ръст на броя на българските граждани, пренощували в местата за настаняване в страната“, каза министър Ангелкова. По думите ѝ ръстът от приходите е със 7,8% или общо над 370 млн. лв. „Тези цифри говорят, че посоката е правилна, но амбицират за фокусиране в направление максимално популяризиране на възможностите за качествена, интересна и разнообразна почивка в Родината. Именно затова със стартиралата от Министерство на туризма кампания за 2019 г. като година за промотиране на вътрешния туризъм предвиждаме мерки за насърчаване на вътрешните пътувания в различни региони в контекста на целите да се популяризират недостатъчно познати места, обекти, събития, дестинации, обекти в цялата страна“, каза още министърът.
„Ще обърнем внимание на по-малките общини, затова подготвяме специализиран календар на събития, извън заложените в годишната програма за национална туристическа реклама“, каза още Ангелкова. Тя уточни, че са предвидени дискусии по региони. „Като в тази инициатива най-добър партньор на държавата ще бъдат кметовете по места, които вече споделят и демонстрират добри практики. Убедена съм, че заедно с общините и бизнеса ще дадем възможност на голяма част от българите да преоткрият страната си като туристическа дестинация с прекрасно качество и съхранен автентичен дух и традиции. Длъжни сме да положим още повече обединени усилия за съвместна работа на държавата, общините и туристическия бранш за популяризиране на възможностите на фона на изключително силната външна конкуренция и пазарна динамика. Предстои старта на кампанията „Неочаквана ваканция“ в периода от март до месец май, като досега проведените две нейни издания отчитат повишен интереса на реализираните нощувки, вътрешни пътувания извън традиционните летни и зимни месеци. Важна стъпка в посока изграждане на силен регионален маркетинг е изпълнението на концепцията за туристическо райониране. Вече функционират седем от девет организации за управление на туристическите райони“, допълни още министър Ангелкова. Тя посочи, че всички тези стъпки надграждат усилията за промотиране на всеки един регион в туристически потенциал.
Деница КИТАНОВА