Министър Петя Аврамова: В резултат на засушаването без нормално водоснабдяване са 127 000 български жители

Снимка: Радио "Фокус" - Варна

Промените в климата в последните години водят до аномалии: засушаване или продължителни обилни валежи. Към момента в резултат на засушаването, не само в Перник, имаме нарушено нормално водоснабдяване на 127 000 жители в 5 града и 119 села, намиращи се на територията на 11 области. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова преди среща, свикана от президента Румен Радев, във връзка със създалата се водна криза в Перник, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Тя посочи, че основната причина за нарушеното водоподаване е намалелият дебит на водоизточниците поради продължителната суша.
По отношение на язовирите, които се ползват за питейно водоснабдяване, към момента намалели водни обеми под 50 % има в Дяково, Област Кюстендил, Асеновец, Област Сливен, Ястребино, Област Търговище, които водоснабдяват Дупница, Бобов дол, Сливен, Антоново и няколко села.
„В тези населени места водоподаването към момента не е ограничено, тъй като водните количества са достатъчни за осигуряването на нормалното водоснабдяване на Сливен. В системите са включени допълнителни местни водоизточници“, добави Аврамова.
По отношение на язовир Студена министърът посочи, че това е едногодишен изравнител, който обезпечава необходимостта от вода за потребление в обслужвания район в рамките на една година на база на постъпилите в него водни количества от водосбора му.
„Това е в резултат на продължителното засушаване и в частност в района на водосбора на язовир Студена наличният обем е намалял повече от обичайното“, допълни министърът.
Министърът припомни, че след профилактика и изпълнени технически действия от страна на ВиК-Перник, съвместно със „Софийска вода“, на Владайския канал са прехвърлени допълнителни количества към язовир Студена.
„Към днешния ден допълнителните водни количества са 120 литра в секунда“, посочи Аврамова.
Имайки се предвид очакваното затопляне в идните дни, очакванията на министър Аврамова са в края на седмицата са за увеличаване на притока.
Допълнителни водоизточници продължават да се търсят. След проведените вчера експертни срещи за предприемане на дългосрочни мерки все още няма взето решение.
Теодора ПАВЛОВА