Министър Петя Аврамова: За подобряване на пътната инфраструктура в област Смолян е необходима реализацията на  пет приоритетни обекта

За подобряване на пътната инфраструктура в област Смолян е необходима реализацията на  пет приоритетни обекта. Това заяви в Смолян министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на Граждански диалог за регионалното развитие, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян.  По думите й, това са 3,5 км от обходния път на Чепеларе, изграждане на тунел по път Смолян – Средногорци – Рудозем, с цел да се преодолее остра крива с радиус 30 градуса, рехабилитация на 22 км от пътя Рудозем – Смолян, рехабилитация на 22 км от  пътя Средногорци – Мадан – Златоград – Бенковски. Този път е връзка между ГКПП „Рудозем – Елидже“ и граничните пунктове „Златоград“ и „Маказа“. Необходима е рехабилитация на 36 км от пътя Гоце Делчев – Доспат – Борино – Девин. Министър Аврамова поясни, че по отношение на обходния път на Чепеларе АПИ ще заложи в инвестиционната се програма актуализиране на проекта за трите участъка, на които е разделен и строителството при осигурени финансови средства по предварителни разчети ще струва около 17 млн. лв., които трябва да бъда осигурени в бюджета на АПИ.

Министър Аврамова отбеляза, че по два договора, финансирани по програмата „ИНТЕРРЕГ България – Гърция“ ще се реализират близо  10 км от пътя Средногорци – Рудозем, който е основна пътна връзка на община Рудозем с областния град Смолян. По отсечката ще преминава бъдещия трафик от ГКПП „Рудозем – Елидже“. Ще се реконструира отсечката от края на село Средногорци до края град Рудозем , както и част от обходния път на града. Там ще преминава трафикът от бъдещия ГКПП „Елидже“. Предвиден е ремонт на 7 моста, 10 подпорни стени, виадукт 200 метра, подобряване на настилки и отводняване, каза още министър Аврамова.

Нели ГЕРГЬОВСКА