Министър Петя Аврамова: Продадените електронни винетки до момента са 73 000 за над 5 млн. лв.

София. Продадените електронни винетки до момента са 73 000 за над 5 млн. лв. Това каза по време на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Да подчертая, че в сравнение със същия период от миналата година събраните средства са от същия порядък, което означава, че няма загуби на средства и такива не би могло да се генерират, защото електронната винетка е за определен период. Дали ще бъде закупена днес или утре, тя е едногодишна, така че средствата са горе долу в същия порядък“, посочи тя, като обясни, че най-масово се закупуват пътните стикери, които са за едногодишен период.
Министър Аврамова обясни, че към момента гражданите могат да си закупуват винетки с апарати за самотаксуване, сайта на bgtol. bg, мобилното приложение, областните пътни управления, мобилният оператор А1. „Поетапно започва продаването на касите на easypay, oт следващата седмица започва продажбата в големи вериги и бензиностанции- OMV, Петрол, ЕКО, както и в Български пощи“, добави тя.
Регионалният министър обясни, че в момента се обсъжда още една идея за закупуване на електронна винетка, която да се осъществява от банкоматите. „Около 2 хил. банкомата ще бъдат въведени в системата, така, че и през тях да може да се закупува електронна винетка“, каза още Аврамова.
Даяна ДЮЛГЕРОВА