Министър Петя Аврамова: Тол таксите няма да се отразят значително върху цените на хранителните продукти

Тол таксите няма да се отразят значително върху цените на хранителните продукти. Това съобщи в Сливен МРРБ министърът Петя Аврамова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. Министър Аврамова поясни, че логиката на определяне на тол  тарифите е следната: автомобилите от 3.5 до 12 т. , които са най- масовият транспорт и осъществяват вътрешните превози на стоки, ще бъдат с най- ниски тарифи, така че да не се отрази върху върху хранителните продукти. Министър Аврамова нарече спекулации твърденията, че ТОЛ – таксите ще доведат до сериозно увеличение на храните. Изчисления на Световната банка са показали, че най- голямото увеличение в потребителската кошница ще бъде за минералната вода и безалкохолните напитки – около 4%. В другата категория за тежкотоварни автомобили ще важи принципът, който руши и замърсява повече, ще плаща повече, посочи министър Петя Аврамова. За автобусните превози ще има много ниска тол  тарифа, защото те изпълняват и социална функция. Тези средства, които държавата сега взима под формата на винетна такса, ще бъдат заплащани като ТОЛ – тарифа.“Всъщност преразпределението ще бъде вътрешно във сектора. Който пътува повече ще заплаща повече, защото тол  таксата е на база изминато разстояние“, допълни министър Аврамова. Увеличението на ТОЛ таксите за товарните и автобусни превози са коментирани вчера на среща между МРРБ и превозвачите. След като министерството предостави поискана от превозвачите информация, ще бъде насрочена нова среща. Най – вероятно тя ще се състои следващата седмица.

Министър Петя Аврамова допълни, че ВиК – Сливен ще получи  над 112 млн лв по европейски проект по ОП „Околна среда“, част от тези средства са предназначени за довеждащи водопроводи до пречиствателната станция за питейни води на Сливен. Министерството има готовност до 2020 година да размрази обекта, да бъде актуализиран проектът и да бъдат довършени останалите 10% от строителните дейности.

Министър Аврамова бе в Сливен за участие в няколко събития, част от националната кампания, насочена към младите хора  „10 причини да остана в моя Сливен“. По – късно регионалният министър ще участва в дискусия за регионалното развитие и европейската солидарност.

Людмила ЙОРГОВА