Министър-председателят Бойко Борисов даде старт на разширението на бул. „Васил Левски“ във Варна, който ще облекчи значително трафика в града

Министър-председателят Бойко Борисов присъства на първа копка на разширението на бул. „Васил Левски“ в град Варна, който има за цел да облекчи трафика в морската столица и към курортите, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Когато говорихме какво да направим за облекчаването на трафика, кметът постави този булевард като основен приоритет“, обяви премиерът. „Вече сме в готовност, почваме от днес, и проектът може да бъде завършен за празника на града следващата година, ако общината процедира бързо с отчуждителните процедури“, заяви Бойко Борисов.

На събитието присъстваха министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов, депутати, областинят управител Стоян Пасев, кметът на Варна Иван Портних, председателят на Общински съвет – Варна Тодор Балабанов, заместник-кметове,  районни кметове, общински съветници и граждани. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан благослови изграждането на новия пътен участък.

По повод стартирането на разширението на булеварда кметът на Варна Иван Портних заяви, че днес е важен ден за развитието на града. „Стартираме изключително мащабен проект, последните десетилетия единствено Аспарухов мост е с подобен обем обект. Изграждането на бул. „Левски“ е планирано от години. Изключително съм благодарен на г-н Борисов и на правителството за това, че подкрепят града в усилията му да реши един огромен проблем с трафика. Този булевард ще преразпредели от една страна движението в градската част, защото минава под трите основни булеварда и свързва диагонално различните краища на града, от друга страна – това е и решаване на изнасянето на транзитния трафик към курортите, идващ от автомагистрала „Хемус“. Това прави важността на обекта изключително голяма. По проекта ще бъдат изградени пет кръгови кръстовища, като бул. „Васил Левски“ ще минава под булевардите „Сливница“, „Цар Освободител“, „Владислав Варненчик“ до бул. „Девня“. Чака ни много работа, но се надявам след една година градът да се радва на една коренно променена транспортна инфраструктура“, заяви кметът Иван Портних.

„Фокус“ припомня: Дни преди празника на Варна – 15 август, стана ясно, че държавата ще подпомогне развитието на града със 126 млн. лв. Проектите предвиждат нова сграда на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“, ремонт на IV езикова гимназия „Фр. Ж. Кюри“, разширяване и ремонт на бул. „Васил Левски“ – от ул. „Подвис“ до ул. „Девня“, изграждане на продължение на бул. „Сливница“ – в участъка между бул. „Янош Хуняди“ и бул. „Атанас Москов“, и качване към автомагистрала „Хемус“. При необходимост ще бъде осигурен безлихвен кредит за новата сграда на библиотеката. Източници на финансиране – държавен бюджет, общински бюджет, Европейска инвестиционна банка. На работната среща между премиера Бойко Борисов, вицепремиера Валери Симеонов, министрите на транспорта и на финансите – Ивайло Московски и Владислав Горанов, с кмета на Варна Иван Портних присъстваха още лидерът на КНСБ Пламен Димитров, областният управител Стоян Пасев, председателят на Общински съвет – Варна Тодор Балабанов, народни представители, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, зам.-кметове, кметове на райони, общински съветници, ръководители на университети, училища и културни институции. Стратегическите приоритети за града са развита икономика, създаване на модерна градска среда, превръщане на Варна в дестинация за 4 сезона и в град на знанието.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА