Министър Росен Желязков: Браншът е съгласен да се намери сечение – да не се намаляват заплатите на шофьорите, да не се увеличават драстично разходите за труд и да бъде защитен социалният им статут

София. Браншът е съгласен да се намери сечение – да не се намалят заплатите на шофьорите, да не се увеличават драстично разходите за труд и да бъде защитен социалният им статут. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на брифинг за пакета „Мобилност“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с условията на труд на българските международни шофьори министър Росен Желязков обясни, че това е тема, която е обсъждана дълго време със синдикатите. „Основно българските шофьори работят на основен трудов договор, който е равен с минималната работна заплата, установена за страната и получават средства за командировъчни по наредбата за командироване в чужбина. Това е тема, която трябва да намери решение, за да бъдат защитени трудовите осигурителни права на българските шофьори и браншът не отказва този разговор“, каза той.
Във връзка с позицията на българския евродепутат Николай Бареков, че ще гласува срещу пакета „Макрон“, ако българският бранш в следващите 24 часа излезе и каже, че ще повиши основната заплата на българските шофьори на 1560 лв. минимална, а не на 560, министърът заяви: „Прочетох го в медиите. Искам да видя отговора на бранша. Това е призив за двустранен диалог“, обясни още Желязков.
Деница КИТАНОВА