Министър Румен Порожанов: Ако средствата в селскостопанската политика на ЕС бъдат намалени с до 15%, имаме готовност за държавно съфинансиране, което да покрие остатъка

София. Ако намалението на средствата в селскостопанската политика на ЕС остане до 15%, имаме готовност за държавно съфинансиране, което да покрие остатъка. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на форум „Европейски, национални и местни приоритети“, който се провежда в рамките на 32-рото Общо събрание на Националното сдружение на общините в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Сложен период е договарянето на новия програмен период за 2021-2017 г. Многогодишната финансова рамка е много тежък документ, преминаващ през много дебати, докато бъде приет. Дефицитите, които се оформиха в рамките на „Брекзит“ и на новите политики на финансиране, застрашиха да имаме намаление на бюджетите между 10 и 15%, което е доста сериозно. С 11,4% се увеличиха вноските, които всяка страна-членка трябва да прави“, заяви Порожанов.
Той посочи, че в селскостопанската политика намалението на бюджета е 5%. „Възможността, която се дава, е страните-членки да съфинансират и да покрият намалението, което е до 15%. Ние го дебатирахме у нас и имаме готовност това намаление да бъде съфинансирано на държавно ниво. И така средствата се доближават до 3 млрд. евро“, обясни той.
Порожанов припомни, че намалението на директните плащания е с 4%, но то няма да засегне България. „Така че земеделският сектор трябва да бъде относително спокоен“, обясни той.
Земеделският министър, че трябва да се променят проектите, които да бъдат финансирани от общините. „Трябва да имаме по-ясна регионална политика. В момента този конкурентен принцип, който прилагаме, не смятам, че е правилният. Трябва да имаме предсказуемост още в началото на програмния период и да е ясно какви цели се постигат с отпуснатите средства“, обясни Порожанов.
Цветилена СИМЕОНОВА