Министър Румен Порожанов: Бюджетът на ЕС 2021-2027 г. е много дълбока тема, трябва да има външна конвергенция в плащанията

Бюджетът на ЕС 2021-2027 г. е много дълбока тема, трябва да има външна конвергенция в плащанията. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на среща на земеделските камари от Европа, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Чрез външната конвергенция се очаква да се стигне до максимално сближаване в нивата на подпомагане в ЕС. „Бюджетът на ЕС 2021-2027 г. е тема много дълбока и дава финансовия хоризонт на подпомагане“, обясни той.
„Всички допълнителни източници, които комисар Йотингер, неговият екип и структурите на комисията добавиха, като допълване на вноската на всяка една страна-членка, като процент от БВП, допълнителни преразпределения от митата от страните членки, и много други финансови такси, дадоха възможност да се предвиди намаление в бюджетите на общата селскостопанска политика и структурните фондове само с 5 %“, заяви той. „През целия период на нашето европредседателство имахме много активни срещи с всички структури на ЕС – парламент, комисия, всички парламентарни групи, среща на най-високо ниво с ЕНП за необходимостта да запазим бюджета и за това, че трябва да има външна конвергенция в плащанията“, подчерта земеделският министър. Според него тези действия са първи стъпки на конвергенция. По думите му това ще бъде сериозен дебат, защото старите страни-членки трудно ще позволят намаляване на техните суми за подпомагане.
Даяна ДЮЛГЕРОВА