Министър Румен Порожанов и еврокомисарите Мария Габриел и Фил Хоган ще открият международна конференция за цифровизация в пчеларството

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и еврокомисарите по цифровата икономика и общество Мария Габриел и по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган ще открият в София международна конференция „Цифровизация в пчеларството: ползи и предизвикателства“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите. Събитието ще се състои от 10.30 часа в хотел „Холидей Ин“ в София. Конференцията се организира от Сдружение за биологично пчеларство и Фондация „Златен мед“ с подкрепата на Министерство на земеделието, храните и горите.
Във форума ще участват експерти от Главна дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии“ (CNECT) и ГД „Земеделие и развитие на селските райони“ (AGRI) на ЕК, представители на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), създатели на иновации в пчеларството, представители на научните среди. Конференцията ще разгледа цифровизацията като инструмент за развитие на традиционен сектор като пчеларството, давайки възможност на занимаващите се с пчеларство да придобият конкретни знания и да обърнат поглед към внедряването на иновации за по-добра грижа за здравето на пчелите, за намаляването на загубите на медоносни пчели, за по-ефективно управление на кошери.